САВРЕМЕНА „ИФИГЕНИЈА“ – КВАЛИТЕТ НЕЗАВИСНЕ ПОЗОРШНЕ ПРОДУКЦИЈЕ

Херцегновска публика на сцени Дворане Парк имала је прилику да одгледа класик у савременом извођењу – Еурипидову „Ифигенију“ у режији и адаптацији Зорана Ракочевића. Представа је резултат копродукције Центра за културу Колашин, Центра за културу Бијело Поље и невладине организације Корифеј театар.

Млади режисер Зоран Ракочевић истиче да је задовољан што се у Црној Гори, упркос бројним изазовима, играју представе настале у независној продукцији.

– Ово нам је након Котора, Никшића, Бијелог Поља, Колашина, укупно неко 7 или 8 играње, јер смо наступали и репризно у градовима у којима је представа настала. Надамо се да ће представа моћи да се игра мимо Црне Горе, иако нас ниједан фестивал још није звао – наводи он.

Новљанка Уна Лучић имала је посебне емоције, с обзиром да је први пут наступила пред публиком у свом граду.

– Имала сам огромну трему, јер играти кући је највећи изазов. Стврано потврђујем то што сви причају, најљепше је играти кући и најбоље осјећате ту енергију, коју добијете као повратну информацију од публике. То до сада још нисам доживјела, осјећај је другачији играти пред људима који ме познају читав живот, гдје ми је одувијек био сан да играм – казала је Лучић.

Глумица Јелена Ђукић мотивисана је реакцијом публике, поготово јер је ријеч о специфичној адаптацији текста, глуми и режзији.

– Занимљиво је како су Новљани прихватили наше читање Ифигеније, начин на који играмо ликове које већина публике познаје. Имам осјећај да су их добро прихватили и то ми је посебно драго. Ову сцену јако волим јер је велика, занимљива, акустична, гледајући са ове професионалне стране. Много волим да играм у Херцег Новом – истиче Ђукић.

Представа „Ифигенија у Алуиди“, у чијој су глумачкој постави још и Анђелија Рондовић, Ђорђије Тадић, Петар Новаковић, Моамер Касумовић, Бојан Пеко Минић и Огњен Секулић, одиграна је у оквиру програма уприличених поводом празника Дана града.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here