Састанак партнера у оквиру Интерег пројекта три водоводна предузећа у Херцег Новом

Представници Водовода Херцег Новог, Требиња и Конавала, одржали су данас први састанак партнера на Интерег пројекту у просторијама новског предузећа.   

Директор предузећа Водовод и канализација Херцег Нови Боро Лучић за РТХН каже да су се први пут окупили како би установили концепт пројекта:

Боро Лучић

–  Ми смо имали већ неколико незваничних састанака, на којима смо размјењивали информације, како би се најбоље уклопили и да утврдимо заједничке тачке које нас повезују. Чињеница је да вода из Билећког језера, која преко Плата и кроз Конавле, стиже до Дебелог бријега, је нешто што нас дефинитивно повезује. Требиње, Конавле и Херцег Нови ће имати своје пројекте, а сви су умрежени и односе се на израду модела смањења губитака и повећања квалитета воде. Надам се да ће то бити  један велики и добар пројекат за све нас. Вриједност пројекта на сваког од партнера је око 400 000 еура. Ми ћемо се базирати на хидрауличком моделу Општине Херцег Нови, комплетном систему водовода и набавку додатне опреме за детекцију губитака. Неопходно је формирање великог мониторинг центра, јер кроз контролу система, можемо да утичемо и да смањујемо те губитке, што представља  непрестану борбу. Без већих интервенција није могуће ни санирати губитке и ублажити штете, навео је Лучић.

Интеррег пројекат у који улазимо битан је за Херцег Нови и партнере.

– Општина Херцег Нови је протекле седмице расписала два тендера, којима се мијења „крвна слика“ херцегновског Водовода, а то је израда главног пројекта за подсистем водоснабдијевања од Мојдежа према Подима, који ће потпуно промијенити начин снабдијевања водом, од нижих према горњим зонама. Такође, расписан је тендер за израду главног пројекта Кумбора, правићемо два нова резервоара, а чека нас Бијела и чекају нас Жвиње. Желимо да припремимо што више пројеката, које ћемо кандидовати, а неке смо већ кандидовали за капитални буџет Владе Црне Горе за наредну годину, док ће Општина неке пројекте урадити током ове и наредне године.

Ово је период када  Водовод  снажно улази у инвестиције. Сутра и званично почиње изградња водовода на Луштици, у вриједности око 10 милиона еура. Надам се да ће за двије до три године када се заврши сва изградња, Херцег Нови добити нови водоводни систем, који ће омогућити развој града у сљедећих 50 година. Наши губици  су огромни. Овдје колеге говоре да су Конавле на нивоу 20 одсто, Требиње 50 одсто, док смо ми на нивоу 75 одсто губитака воде на мрежи.   

Лучић је подсјетио да је у протеклих 15 дана била организована велика акција детекције губитака.

– Нашли смо  доста кварова на мрежи. Неки су санирани а неки ће у наредном периоду, чиме ћемо покушати да побољшамо водоснабдијевање и да можемо избацимо воду у више зоне, како би љето дочекали што боље. О томе смо причали са нашим партнерима из Општине Конавле, који су нас информисали да су на Карасовићима, измјенили пумпе, тако да можемо да добијемо веће количине воде са њихове стране. Све што се ради јесте намјера да смањимо губитке и поправимо мрежу, а истовремено да градимо и нове резервоаре, магистралне цјевоводе и  нову дистрибутивну мрежу, а задња је рађена осамдесетих година. Од тада се град толико развио, повећао број становника и распростире на више зоне, које ми не можемо више да снабдијевамо водом. То је главни предуслов ако желимо да се град развија, што је циљ уз све ово што радимо кроз капитални буџет Владе, Општине и  овај регионални пројекат  заједно са Конавлима и Требињем, оцијенио је Лучић.   

Директор Јавног предузећа Водовод Требиње Миодраг Батинић, исказао је задовољство заједничком сарадњом:

Миодраг Батинић

– Закључци су да до 24. јула морамо имати спреман пројекат који се тиче водоснабдијевања, односно, Водовода Херцег Новог, Требиња и Конавала, гдје ће свако у свом домену учествовати у рјешавању проблема, уз сарадњу сва три привредна друштва. Кроз овај пројекат очекујемо бенефите у оперативном и финансијском смислу. Сви тражимо оперативна, техничка и финансијска рјешења и сигурно је да ће користити, очекује Батинић.

Перица Пушић из Општине Конавле, очекује да ће ови договори и потенцијално партнерство резултирати квалитетном апликацијом:

Перица Пушић

– Надамо се да ће бити конкурентна и да ће бити изабрана на овом првом позиву трилатералног програма у наредном финансијском раздобљу. Бенефити који проистекну из тога, требало би да буду вишеструки и за наша друштва и коначно за наше кориснике система снабдијевања, првенствено, у циљу да имамо још бољу контролу квалитета воде и да имамо резултате на подручју смањење губитака воде. То је дефинитивно у складу са новим перспективама ЕУ, у циљу заштите животне средине и борбе са климатским промјенама, објаснио је Пушић.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here