Саопштење Љекарске коморе Црне Горе

Болница Мељине

Поводом актуелне ситуације у болници Мељине саопштењем за јавност се огласила и Љекарска комора Црне Горе.

-Болница Мељине је једина хоспитална установа на територији Општине Херцег Нови. Напомињемо да Општина Херцег Нови има више становника него Котор и Тиват заједно. Приватизацијом болнице Мељине тј. препуштањем болнице приватнику за његов интерес направљена је велика неправда грађанима Херцег Новог, Игала и свих припадајућих територија, али и читавом црногорском здравству. Као остале приватизације у Црној Гори, и ова приватизација је доживјела крах, јер је била усмјерена искључиво за личну корист. Промјеном власти, очекивали смо да ће се ова неправда према грађанима Херцег Новог и јавном здравству исправити и болница Мељине вратити у јавни здравствени систем, тј. онима којима искључиво припада, а то су грађани Херцег Новог и околних општина. Ниједној влади није дат мандат да отуђи овако важну институцију коју су градили наши ђедови и очеви. Обзиром да је болница Мељине предата на управљање Министарству здравља, стиче се утисак да Министарство здравља врло свјесно иде на гашење ове болнице. Нереално је очекивати да болница Котор може покривати здравствене потребе још више него дупло већег броја грађана Херцег Новог и околине, јер болница Котор, о чему свједочи велики број жалби пацијената, нема капацитет да пружи здравствену заштиту ни Котору, Тивту, Будви и околини, за шта је тренутно опредијељена.

Уколико се дозволи да болница Мељине наочиглед свих нас, на челу са Владом Црне Горе, „пропадне”, то јест буде искључена из јавног здравства, сви ћемо бити врло одговорни за наведено, а превасходно Влада Црне Горе и то за сваки изгубљени живот са територије Херцег Новог и околине, што би било неминовно у случајевима потребе за хитном медицинском помоћи, а што важи и за друге аспекте здравствене заштите.

Напомињемо да свакодневно на читавој територији Црне Горе, а доминатно приморју, ничу без икаквог плана нове приватне болнице, о чему Министарство здравља, тј. Влада Црне Горе нема статистику нити увид. Као Љекарска комора постављамо питање зашто и коме је у интересу уништавање јавног здравства, а у корист приватног? Напомињемо да грађани Црне Горе нису платежно способни да плаћају приватно здравство. Поставља се врло значајно питање и да ли је држава немоћнија од приватника?

Љекарска комора Црне Горе има потпуно разумијевање за запослене у болници Мељине и грађане Херцег Новог, Игала, Мељина и других припадајућих територија, те ће безрезервно стати у заштиту њихових интереса, поручено је на крају саопштења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here