Примјеном нових сервиса у Водоводу, остварена боља комуникација са грађанима и корисницима услуга

РЈ предузећа ВиК у Зеленици

У предузећу Водовод и канализација Херцег Нови ангажовани су на детекцији губитака, реализацији бројних пројеката и набавци специјалних возила у циљу побољшања услова рада.

Примјеном нових сервиса, успостављен је интерактиван однос са грађанима и корисницима свих услуга, потврдио је за РТХН директор доо Водовод и канализација Херцег Нови Боро Лучић:

Боро Лучић

– У нашој Радној јединици у Зеленици, у којој су смјештене службе Водовода, у току је извођење грађевинских радова, јер желимо да побољшамо услове рада и одржавања  возила и механизације. Ради се на поправци возила. Планирамо да већ до краја новембра да отворимо и нове канцеларије у Зеленици  и нове сервисе, која би били на услузи грађанима, пружали сервисе, као што је подношење рекламација, плаћање рачуна, докумената. Канцеларија ће  олакшати суграђанима, поготово, који живе на ривијери, бољу доступност Водоводу. Сигуран сам да ће отварањем нових просторија у Зеленици релаксирати грађане са ривијере, који неће морати да долазе у град, како би остварили бољу комуникацију са нашим службама. Нове просторије биће на улазу Техничке оперативе Водовода, Радионице у Зеленици и испред је паркинг, чиме је омогућен бољи приступ службама. То је један од начина, да помогнемо суграђанима, да можемо да боље комуницирамо, oцијенио је Лучић.

Отварањем Call центра, 19966 у оквиру Мониторинг центра, остварена је боља комуникација са грађанима:

– Оно што се показало као добра ствар, да је наш Call центар поред великог броја позива којима грађани пријављују кварове, било доста и позива са питањима зашто нема воде, гдје могу да плате рачун и друга. На овај начин имамо интеракцију са нашим суграђанима и корисницима, навео је Лучић.

Комплетан систем Водовода је умрежен.

– Преко Мониторинг центра пратимо и све наше радне налоге. На тај начин можемо да пратимо наш систем како функционише унутра и извана, на основу чега извлачимо закључке гдје су највећи проблеми и приоритети, што се у претходном периоду није могло. Све службе на терену имали су дугу сезону. Комплетан извјештај о сезони на основу анализа стања биће ускоро завршен, наводи Лучић.

Обновљен је и возни парк предузећа Водовод и канализација, који се налази, такође, у Зеленици. Због недостатка возила имали смо проблема са ископима и превозом материјала и радника. Сналазили су се и кроз уговор са предузећем „Чистоћа“ уступљен им је камион за грађевинску службу:

– Куповином већег камиона са дизалицом, омогућили смо да можемо сами да обављамо и дизање пумпи и свих пумпних станица Водовода и канализације, чиме смо смањили трошкове које смо прије давали, за трећа лица. Куповином и багера, који је прошле године плаћен је 20 000, а ове године плаћен је скоро 50 000 еура, колико је било преостало од пуне цијене. Тако смо комплетирали што нам је било најнеопходније за наше радове. Такође, се показало да је било потребно и такозвани пиканер, да би тај багер могао да разбија и бетонске плоче, стијене или асфалт. Изнајмљивали смо други багер за те послове, тако да смо сада успјели да комплетирамо што је најпотребније. Планирамо да набавимо и неколико пик апова за превоз радника служби детекције, контроле и наплате и других, тако да можемо да убрзамо процес рада и можемо да одговоримо свим захтјевима. Имамо велики број кварова и губитака, али улагањем у водоводну мрежу, које смо почели ове године, резултирало је и смањењем  губитака, тако да смо ову сезону успјели да прођемо без већих проблема. Показало се да се правом регулацијом може да уштеди вода и боље контролише систем, објашњава Лучић.

Овом набавком радницима je омогућено брже отклањање сложених кварова на цијевима ширих профила, којe се налазе на великим дубинама и неприступачним локацијама.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here