Одата пошта Милану Вуковићу, данас свечана академија

ОШ „Милан Вуковић“ сутра обиљежава Дан школе, а свечаности су почеле данас полагањем вијенаца на спомен обиљежје народног хероја чије име школа носи, на Подима, код цркве Светих Сергија и Вакха.

Код спомен обиљежја Милана Вуковића, чије име школа на Савини носи већ 65 година, окупили су се ученици и наставници подручног одјељења Поди, управа школе, чланови ОБНОР-а 1941-1945, као и потомци овог народног хероја и присјетили се његовог лика и дјела.

Директорица ОШ „Милан Вуковић“ Маре Вујиновић поручила је да морамо чувати успомену на наше хероје.

-У име свих присутних желим да кажем да ова традиција треба да се настави, и да се не заборављају личности и дјела великих људи из нашег поднебља, бокељских синова који су дали свој живот за слободу.

Поред директорице школе, вијенце су положили и представници ОБНОР-а 1941-1945, чији је предсједник Ђорђе Злоковић, честитао празник.

-Честитајући учитељима, наставницима, професорима и вама, драга дјецо, са жељом да завршите, не ову годину, него све наредне године, онако како треба и онако како вас уче.

Члан ОБНОР-а Слободан Новаковић подсјетио је на биографске податке Милана Вуковића и  ситуацију у којој је убијен након што је открио Италијански извјештај о ликвидацији руководства НОП-а за западну Боку.

-Ово је врло компликовано, дистанца је велика, архиви су отворени, па ће савез бораца да укључи историчаре који ће све ово расвијетлити да напокон дознамо праву истину. ми у Савезу бораца, поготопво послије писма Саше Микулића, амо апсолутно свјесни величине Милана Вуковића и његоце бриљантне војне и политичке каријере.

Поводом прославе Дана ОШ „Милан Вуковић“ биће одржана и свечана академија, која почиње у 17:00 сати у школи на Савини.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here