Санација клизишта око Канли куле заустављена због сезоне, наставак радова у септембру

Радници компаније Интермост из Подгорице, који санирају клизиште око Канли куле повукли су претходних дана опрему и машине. Градилиште ће поново формирати након  главне туристичке сезоне.   То су за РТХН потврдили из компаније Интермост и Управе за капиталне пројекте, која финансира санацију.

Главни и одговорни инжењер у компанији Интермост  Гојко Шљиванчанин казао је за РТХН да су радови прекинути у договору са  инвеститором, надзорном службом и локалном управом, због туристичке сезоне,  као и због несметаног приступа тврђави током љетних манифестација.

– Прије два дана повукли смо опрему, механизацију, скеле, контејнере.  Пошто се ради о специфичним радовима, нисмо могли одређене позиције да започињемо у ових 10 или 15 дана, па да направимо прекид, већ смо прекинули мало раније. То је нама тежа варијанта, јер се у септембру морамо поново организовати и формирати градилиште. Сада смо то урадили због несметаног функционисања и љетних манифестација на Канли Кули, појаснио је Шљиванчанин.

На терену, како појашњава завршено је око 40 одсто радова.

Изведени су припремни радови у циљу обезбјеђења приступа и појаса за рад механизације, потребна геодетска снимања, уклањање растиња, као и  земљани и радови на изради микрошипова и наглавне греде. Ријеч је о радовима у источном појасу клизишта. Преостали су радови на изради ињекционих бушотина, израда дренажне штолне са припадајућим елементима.

Шљиванчанин напомиње да је обавеза компаније Интермост искључиво санација клизишта а не и тврђаве.

– Ми не радимо санацију Канли Куле, нити је то наша пројектна обавеза нити уговорена, већ ми радимо у ширем рејону Куле. Лаички ми не дохваћамо Канли Кулу. По нашем пројекту наш задатак је да ојачамо и урадимо санацију клизишта око комплетне Куле, односно, њених темеља,  потвдио је Шљиванчанин.

Подсјећамо, прије неколико дана реаговали су Еколошког друштва Боке Которске и упозорили да је на једној страни тврђавског зида скинута  сва висока вегетација,  остале су огољеле стијене и сам бедем од тврђаве.

– Посљедњих дана је дошло до обурдавања комада стијене јер више нема корјенског система биљака да је држи ушпановану и, колико-толико, компактну. Природна, носећа стијена, на којој је фундирана и подигнута тврђава Канли кула, лошег је геолошког састава и подложна сталном мрвљењу и отпадању од цјелине. Бедем тврђаве остао је да виси без потпоре и заштите. Овакво стање, како сада изгледа, па тако и цијела Канли кула, су у много опаснијем стању него прије почетка радова, казала је Оливера Доклестић из НВО Еколошко друштво Боке.

Стијена коју помињу из Еколошког друштва Боке сада је, како каже Шљиванчанин очишћена од растиња и шибља а уклоњењо је сво покретно камење које може да се обруши. Он каже да је стијена једнако безбједна као и прије а када буде завршена санација клизишта биће урађена и трајна санација тврђаве.

Подсјећамо, клизиште је је захватило више од три хектара од магистрале до  Старог града у Херцег Новом и направило оштећења на Канли кули.  Вриједност радова је 945 000 еура.

Из Управе за капиталне пројекте су казали да је  завршено 30 одсто уговорених радова и да су до сада  обезбијеђена средства за финансирање свих изведених радова.

-Средства која недостају буџетом, Управа за капиталне пројекте обезбјеђује кроз уштеде на другим пројектима, а све како би се обезбиједило несметана реализација пројекта санације клизишта, саопштили су из Управе.

5 COMMENTS

 1. Danas (27.05.24.) oko 11h sam prošao stepeništem kraj zapadne strane Kanli kule (prva i četvrta slika).
  Razgledao sam vrlo nezgodan i problematičan teren na kom je sagrađena tvrđava.
  U tom trenutku stepeništem su se spuštala dva bračna para starijih stranih turista koji su govorila njemačkim jezikom.
  Jedan je žustro i odlučno rekao:“Ambijent je lijep, ali – nikada više ovdje!“
  Ne znam zbog čega je to rekao, ali nisam mogao a da mu na njemačkom ne dobacim:
  „Ja to moram jer mi je ovdje kuća“
  Stranci su prasnuli u smijeh!

 2. Pogledao sam gradilište i stekao utisak da će se i Kanli kula „rascvjetati“ kao i Citadela nakon zemljotresa 1979. god. Ako me oko ne vara: veliki visoki istočni zid (treća slika uz članak) ima nagib prema vani. Tu će gravitacija kad-tad učiniti svoje i pad je neminovan.
  U Njemačkoj, u kojoj decenijama živim, je nezamislivo da neposredno pored tako opasne građevine postoje putevi i stepeništa kojim je dozvoljen prolaz stanovništvu.
  Srušeno kamenje i stijene oko Kanli kule opominju!

 3. Treba oko Kanli kule napraviti avanturistički park tipa: ko preživi – pričaće! Pogledajte samo koje su kamenčine i stijene dolećele sa litica na stepeništa oko kule!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here