SafeJournalists i MFRR – привести правди починиоце и налогодавце убиства Јовановића

Mediji dnevni list dan Dusko Jovanovic

На двадесету годишњицу убиства црногорског новинара Душка Јовановића, мрежа SafeJournalists, чији је члан Синдикат медија Црне Горе, и партнери из Media Freedom Rapid Response (MFRR) позивају власти на снажнију акцију.

Организације за слободу медија заједнички осуђују двије деценије некажњивости у случају убиства новинара Душка Јовановића и позивају црногорске власти, како политичке представнике, тако и релевантне институције, да предузму све неопходне мјере како би идентификовали и привели правди починиоце и налогодавце.

Душко Јовановић је био оснивач, директор и главни уредник дневног листа “Дан,” једног од првих приватних новина у Црној Гори. Убијен је испред канцеларије своје новине 27. маја 2004. године. За ово најтеже кривично дјело у историји црногорског новинарства осуђен је само један саучесник, који ће ускоро бити слободан јер је готово одслужио вишегодишњу затворску казну.

Према релевантним домаћим и међународним медијским организацијама, вишегодишња истрага вођена је лоше и неефикасно, са бројним забиљеженим пропустима за које нико није одговарао. Упркос најавама највиших црногорских званичника у последњих неколико година да се може очекивати напредак у истрази, ништа није учињено, или барем јавност није обавијештена. Из тог разлога, оправдано се бојимо да би ово могао остати један од кључних неријешених случајева, шаљући разорну поруку о медијској и друштвено-политичкој ситуацији у Црној Гори, да су злочини против новинара допуштени некажњено. Стога је од суштинског значаја да држава Црна Гора предузме одлучне кораке ка правди, јер породица и колеге покојног Јовановића, као и цјелокупна јавност, предуго чекају.

Поред убиства Јовановића, у посљедње двије деценије забиљежено је преко 100 случајева напада на новинаре и медијску имовину у Црној Гори, од којих многи остају неријешени, а неки су чак досегли застару. Због тога су потребне одлучније акције црногорских државних власти како би се осигурала сигурност новинара и ријешили ови случајеви.

Снажно позивамо црногорске власти да предузму хитне и конкретне кораке како би ријешили овај најтежи случај у историји Црне Горе. Вријеме за акцију је сада—брзе и одлучне мјере су неопходне како би се осигурала правда и вратило повјерење јавности, те показало да злочини против новинара нису дозвољени.

Потписници саопштења су чланови мреже SafeJournalists: Удружење новинара Косова, Удружење новинара Македоније, Удружење БХ новинари, Хрватско новинарско друштво, Независно удружење новинара Србије и Синдикат медија Црне Горе, као и чланови Media Freedom Rapid Response:Европски центар за слободу штампе и медија (ECPMF), Европска федерација новинара (EFJЈ), Free Press Unlimited (FPU), Међународни институт за штампу (IPI) и OBC Transeuropaа (ОБЦТ).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here