Саборно прослављен празник Цвијети

Православни вјерници данас прослављају Цвијетну недељу, односно празник Цвијети, којим се обиљежава улазак Исуса Христа у Јерусалим, као и последња недеља пред почетак Исусовог страдања, смрти и васкрсења. Према традицији на Цвијетну недељу припрема се вода са цвијећем, којом се ујутру укућани умивају.

Цвијетна недеља у Херцег Новом обиљежава се литургијама у већини храмова, као и у манастиру Савина.

Парох Владан Пантелић и литија око цркве Светог Стефана на Сушћепану

У цркви светог Стефана на Сушћепану празник је обиљежен литијом, а литургију је служио парох Владан Пантелић, који је у бесједи поручио да су Цвијети празник дјеце, која су Господа дочекала са палмама и пјесмом.

– Господ је показао шта ће да уради, како ће да уништи смрт. Прво је васкрсао Лазара четврти дан, и показао да је човјек створен за бесмртност, да смрт није природна људском роду – казао је он.

На Белависти, у цркви Светог Архангела Михаила литургију је служио архијерејски намјесник Обрен Јовановић уз саслужење свештенства. Он је казао да се на данашњи дан завршило четрдесет дана поста, кроз који су вјерници обновили себе, свој живот и вратили се Богу.

Архијерејски намјесник Обрен Јовановић

– Када свакога од својих ближњих гледамо кроз живог Христа, онда ћемо имати прави однос са нашим ближњима. Када гледамо друге кроз ту призу нашег спасења, наш однос према нама самима биће одговорнији – поручио је он у бесједи.

Православне вјернике очекује Страдална седмица уочи Васкрса, који ће прославити 5. маја.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here