Рјешавање проблема водоводне инфраструктуре за објекат Канли Кула

Највећа међу новским тврђавама, Канли Кула из 16. вијека, некада одбрамбено упориште града и затвор, данас је једна од најљепших отворених позорница на Јадрану, чија стабилност је угрожена.

На терену око тврђаве и на самом објекту у току су санациони радови највећег обима од 1979. године који су започети након опсежних истражних радова.

У склопу пројекта санације и ревитализације утврђења и његових садржаја, оператива ДОО “Водовод и канализација” Херцег Нови је приступила ријешавању дугогодишњег проблема великог цурења и губитка воде у самом објекту.

Урађена је детаљна анализа проблема везаног за функционисање и исправност унутрашњих водоводних инсталација за објекат тврђаве. Након тога се приступило замјени комплетне водоводне инсталације, односно хоризонталног развода, гдје је установљен велики број процуривања. Замијењено је и уграђено 70 метара нових ПВЦ цијеви и остављени наставци за спајање санитарија. Адаптација је изведена у свим просторијама које су и до сада имале мокре – санитарне чворове. Изведен је нови водоводни прикључак на градску водоводну мрежу, а у случају да се испостави да је неисправна, биће замијењен и дио хидрантске мреже.

Све хидроинсталационе радове и утрошени материјал финансирао је ДОО ”Водовод и канализација” Херцег Нови. Радови су извођени са посебном пажњом, с обзиром на то да је ријеч о објекту који припада културно историјској баштини, а циљ је да се унаприједи функционалност тврђаве у њеној основној намјени – љетње позорнице и културно-историјске знаменитости града безбједне за обиласке и културне програме.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here