Рјешавање проблема уговорених бракова, насиља у породици и просјачења међу РЕ популацијом

Креативном радионицом у изради видео садржаја, одржаном јуче у Европској кући у Подгорици започето је такмичење у оквиру кампање “Мој живот”, у организацији Министарства људских и мањинских права.

Циљ такмичења, као и кампање је да утиче на развој свијест грађана ромско-египћанске популације, првенствено на младе, о раним и уговореним браковима, насиљу у породици и просјачењу на улицама, објашњава Предраг  Вујовић из П.Р.А. агенције која спроводи кампању.

Предраг  Вујовић -П.Р.А. агенције

– Јако нам је важно да утичемо на дјевојчице узраста од 10-11 година па на даље, зато доста радимо са школама. Тај као и проблеми насиља у породицама и просјечања на улицама централне су теме наше кампање. Исто тако нам је битно да утичемо на свијест представника локалних и институција у 11 општина Црне Горе, гдје се кампања и рализује, да се адекватно посвете тим проблемима и законима који су дефинисали третирање тих проблема – објашњава он.

У реализацији пројекта, уз Подгорицу, учестувју и Херцег Нови, Никшић, Бијело Поље, Беране, Пљевља, Улцињ, Бар, Будва, Тиват, и Цетиње.

Вујовић информише да је до сада реализован велики број креативних радионица у школама, а најављује организације радионица и за представнике локалних управа.

– Циљ нам је да у дијалогу представника Рома и Египћана и институција рјешавамо проблеме које имамо везане за њихов третман у Домовима здравља, Заводима за запошљавање, Центрима за социјални рад, Полицији. Специфичност кампање је што желимо да се укључе припадници ове популације, па смо започели један подпројекат – тромјесечно наградно видео такмичење – информише Вујовић.

Такмичење је отворено за све грађане од 14 до 22 године, не само РЕ популацију. Учесници ће правити видео клипове на ове теме, а сваког мјесеца најбољи рад биће награђен ваучером од 100 еура за куповину техничке робе.

Пројекат је подјељен у два дијела, а крајњи циљ, како наводи Вујовић разбијање предрасуда према припадницима РЕ популације, због чега је други дио посвећен промоцији културе.

– У другом дијелу промовисаћемо позитивне примјере, гдје имамо врло успјешне Роме и Египћане који су правници, одлични студенти, добри музичари или раде у Војсци Црне Горе. Имамо много примјера и у оквиру Фестивала ромске културе, који радимо у Подгорици, имаћемо изложу упсјешних Рома у свијету, региону и Црној Гор – казао је Вујовић.

Кампању, која ће бити завршена ове године, финансирају Европска унија и Влада Црне Горе, уз подршку Министарства рада и социјалног старања, Центара за социјални рад, Министарства финансија., Црвеног крста, Ромског савјета и невладиног сектора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here