Рестриктивни режим водоснабдијевања у Херцег Новом од 5. до 15. септембра

Херцег Нови ће од 5. до 15. септембра бити без дотока воде са Плата, због ремонта енергетске опреме и прегледа доводног тунела између хидроелектрана Требишњица и Дубровник.

По допису “Електропривреде Републике Српске”, тј. њиховог зависног система “Хидроелектране на Требишњици” и “Хрватске електропривреде” (ХЕП) Производња, погон ХЕ “Дубровник”  херцегновски „Водовод и канализација“ обавјештен је да ће започети ремонтне активности на енергетској опреми, укључујући  преглед доводног тунела између двије хидроелектране. Из тог разлога биће испражњен тунел па тако и обустављен доток воде за Херцег Нови, од водостана “Плат” у Конавлима.

-Безводно стање тунела  најављено је у термину од  5. до 14. септембра, у 24:00 сата. Пражњење тунела започиње 4. септембра у 22:00 сата, а треба очекивати најкасније до 15. септембра, до 12:00 сати, да ће вода у пуном капацитету бити пуштена у херцегновски систем, након обавезног третмана за хигијенску исправност воде за пиће, на ФС “Мојдеж”, саопштили су из херцегновског предузећа.

Расположиве количине воде у резервоарима херцегновског система су 12.000 m³. За систем снабдијевања потрошача у Херцег Новом, током ових 11 дана биће на располагању вода из локалних изворишта, најзначајнији је удио Опачице, као и количина из система Регионалног водовода. Договором са “Регионалним водоводом Црногорско приморје” преузећемо 50 l/s, и тако по први пут ставити у функцију нови дио регионалног система снабдијевања у правцу од Тивта ка Херцег Новом (у ранијем периоду је кориштен стари цјевовод са пумпама из локалног тиватског система).

Укупна расположива количина воде биће 240 l/s.

Како расположиве количине воде неће бити довољне за континуирано снабдијевање, цијеле општине, свих висинских зона, неопходно је увођење рестриктивног режима, с тим да ће насеља Каменари и Бијела бити изван тог режима. План дистрибуције воде дјелова општине биће по слиједећем распореду:

– насеља од Суторине до Савине од 7.00 до 09.00 и од 19.00 до 21.00 часова,

– насеља од Мељина до Бијеле од 5.00 до 7.00 и од 17.00 до 19.00 часова,

 – насеља Бијела и Каменари ће имати континуирано водоснабдијевање водом из Регионалног водовода,

 – насеље Жвиње  ће се снабдијевати цистерном по потреби као и друга насеља која из техничких разлога не могу добити воду.

Контакт телефон за наручивање цистерне 067 213 810.

Контакт телефон за информације 067 700 602, 321-473.

Вријеме трајања водоснабдијевања директно зависи од положаја потрошача у односу на припадајуће резервоаре. Уколико дође до битнијих промјена у систему водоснабдијевања потрошачи ће бити благовремено обавијештени.

-Моле се потрошачи да максимално рационално користе воду, како би исту могли испоручивати у наведеним временским интервалима. Посебно молимо власнике базена којих у нашој општини има 200, да у овом периоду од 4. до 15. септембра не врше пуњење или допуњавање својих базена водом из система.

Такође, скрећемо пажњу потрошачима да претходно рестриктивном режиму снабдијевања, прегледају своје хидрофоре и отклоне евентуалне недостатке, саопштили су из херцегновског Водовода.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here