Рекордна посјета на Фешти од мимозе рибе и вина, манифестацију хвале и званичници

Празник мимозе оборио је рекорде и оно што су организатори очекивали  десило се. На Фешти од мимозе, рибе и вина у Баошићу данас је око 35 000 људи из разних крајева Црне Горе,  региона и Европе.

-Ријеке људи су се слиле данас што нас посебно радује. Велики је број гостију из градова – пријатеља Херцег Новог, побратимских градова и градова из Црне Горе и региона. Ту су представници дипломатског кора  и сви се они радо одазову нашем позиву, казао је предсједник Општине Стеван Катић.

-Сви су одушевљени на који начин је празник организован. Оволики број људи то доказује. Ми смо се потрудили да организација буде на високом нивоу а Бог нас је погледао да овог викенда имамо прелијепо вријеме.  То је још нешто што је важно, да имамо сунце уз мимозу, рибу и вино. Ако се по јутру дан познаје, према овоме што се десило у Херцег Новом за 55. Празник мимозе, можемо очекивати рекордну туристичку сезону, казао је Катић.

Предсједник општине ХН Стеван Катић са гостима

Он је казао да су сви хотели у Херцег Новом пуни а по сазнањима пунили су се и хотели у сусједним градовима.

-Празник мимозе је најзначајнија манифестација овог типа и због тога је она посебна, јер доводи велики број туриста у Херцег Нови и Црну Гору, казао је Катић.

На фешти у Баошићима био је данас амбасадор БиХ Бранимир Јукић.

-Веома ми је драго што је у Херцег Новом велики број туриста из наше земље. Синоћ је био концерт Халида Бешлића, сутра су Дани Херцеговине а фестивал  мимозе је заиста постао туристички бренд у БиХ, као синоним добре забаве и сунца у фебруару, казао је Јукић.

Он је истакао да имају сјајну сарадњу са Општином Херцег Нови.

Одборник Јован Суботић са гостима

-Морам да подсјетим да Херцег Нови има потписану сарадњу од Требиња до Велике Кладуше, као крајње тачке Босне и Херцеговине.  Са друге стране добра сарадња је и са Општином Неум из које сам ја, као и са Бијељином. Сарадња је добра на свим нивоима. Везе Херцег Новог и БиХ су дубоке од самог оснивања па до људи који су обогатили живот и БиХ и Херцег Новог. Споменућу само два имена, Иво Андрић и Зуко Џумхур, казао је Јукић.

Амбасадор Сјеверне Македоније у Црној Гори, Зећир Рамчиловић, други пут је у Херцег Новом на Празнику мимозе.

Зећир Рамчиловић, а мбасадор С. Македоније у ЦГ

-Одушевљен сам организацијом, позитивном енергијом људи, гостопримством. Ово је стварно предивно и традиција која превазилази не само национални и регионални значај. Овдје сам срео пуно људи из Македоније. Имамо и делегацију из Битоља јер Херцег Нови и Битољ су побратимски градови. Такође на Салону вина имамо једну нашу винарију која учествује. Свакако, Црна Гора, Херцег Нови  и Македонија спајају људе и шире позитивну енергију, оцијенио је македонски амбасадор.

Министар  туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера Владимир Мартиновић упутио је све похвале организаторима Праззника мимозе.

Владимир Мартиновић, министар у Влади ЦГ

-Овај догађај је важан не само за Херцег Нови већ и за читаву Црну Гору због тога што је путоказ како локалне самоуправе могу да дају допринос и организују догађаје који неће доводити само госте из наше земље, већ и из региона. Чуо сам да се у Херцег Новом тражио кревет више и то говори да је херцегновска локална самоуправа на челу са предсједником Катићем заиста одрадила одличан посао и да је ова манифестација на понос не само Херцег Новом већ и цијелој Црној Гори, казао је министар  Мартиновић.

Он је додао да ће ресорно министарство и Влада се трудити да дају допринос оваквим манифестацијама.

-Мислим да је ово добра смјерница и да је Херцег Нови препознао да жели да му сезона траје цијеле године, казао је Мартиновић.

Замјеница начелника Фоче Весна Рашевић истакла је одличну сарадњу са Херцег Новим.

Весна Рашевић, замјеница начелника Фоче

-Овдје се осјећам сјајно као и сваки пут када дођем. Сарадња је интезивирана након нашег братимљења на сваком нивоу, казала је Рашевић.

Предсједник Градске општине Звездара Владан Јеремић казао је да се потврдило оно што су знали, да су организатори Празника мимозе сјајан тим који краси сјајна енергија.

Владан Јеремић, предсједник Градске општине Звездара

-Послужило је и вријеме, а по броју посјетилаца се може видјети да ће и ове године бити пун погодак. Сигуран сам да ће сви који посјете манифестацију уживати у богатом садржају који је припремљен. Поносан сам на чињеницу да су Херцег Нови и  Звездара потписале споразум формално а настојаћемо да и практично покажемо да је сарадња могућа у разним видовима: туризму, спорту, култури, образовању, здравству…, закључио је Јеремић.

На Празнику мимозе присутни су и амбасадори САД, Румуније, Руске Федерације, Србије, делегације амбасада  Народне републике Кине, Мађарске…

Госте у Баошићу забављали су ансамбли Стари капетан и Трио гушт.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here