Рекордна посјета Херцег Новом за празнике, повећан промет и на границама

Током минулог празничног викенда посјета Херцег Новом била је на високом нивоу. Према подацима локалне Туристичке организације, биланс је већи него рекордне 2019. године. Податке потврђује и промет на граничним прелазима, гдје је забиљежен три пута већи промет путника у односу на исти период прошле године.

Далибор Вуковић ТОХН


Како је за РТХН казао менаџер ТО Херцег Нови Далибор Вуковић, за период од 30. априла до 3. маја посјета је већа за 20% у односу на исти период прије три године.

-У том периоду остварено је неких девет хиљада ноћења, за разлику од 7 хиљада из 2019. Структура гостију је промијењена због дешавања на истоку, у приватном смјештају имамо највише гостију из Русије, на другом мјесту су гости из Србије, а биљежимо и раст броја гостију из Украјине, који су на трећем мјесту – информише он.

Вуковић сматра да је рекордна посјета током празничног викенда, најава још једне добре љетње туристичке сезоне.

У разговору са хотелијерима и издаваоцима приватног смјештаја, тражња је заиста велика. За разлику од ранијих година, када су то само били упити и када су резервације долазиле са скептицизмом због ситуације са ковидом, ове године имамо конкретне резервације, тако да засита имамо разлога да очекујемо рекордну сезону 2022, када је ријеч о туризму – казао је Вуковић.
Према последњим подацима ТО Херцег Нови, наш град посјетило је преко шест хиљада туриста.

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ

Дебели бријег

Током првомајских празника на свим граничним прелазима у Херцег Новом забиљежен је повећан промет. На најпрометнијем граничном прелазу,  Дебели бријег, задржавања су била и до пола сата.

На свим граничним прелазима  током првомајских празника евидентирано је 34. 685 путника што је око три пута више у односу на прошлу годину и 10. 737 возила што је за око два и по пута више у односу на претходну годину, казао је замјеник командира граничне полиције ХН Дејан Јанковић.

-На Дебелом бријегу током првомајских празника регистровано је 18. 726 путника или шест пута више него прошле године и 5 491 возило или четири пута више. На граничном прелазу Ситница регистровано је 14. 434 путника или 2 пута више него прошле године и 4 743 возила што је два  и по пута више него прошле године. На граничном прелазу Кобила забиљежен је промет до 1 318 путника и 503 возила, што је много више у односу на прошлу годину када је забиљежено само 49 путника и 34 возила. 

На граничном прелазу Дебели бријег забиљежен је и већи број аутобуса.

-Просјечно смо имали око 90 аутобуса на граничном прелазу Дебели бријег који су прелазили границу са  Хрватском. Задржавање на граничном прелазу је било до 30 минута, казао је Јанковић. 


Током првомајских празника регистровано је150 путника и 21 пловило на граничном прелазу Зеленика и 50 путника и 11 пловила у луци Портонови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here