Градска лука Шквер: Почела наутичка сезона

Током првомајских празника везове је користило осам већих пловила, од чега четири катамарана. Јуче је туристичким бродом, баркасом „Анита“  у Градску луку стигло око 90 путника, који су дошли на излет. И данас је овај брод из Тивта, упловио у херцегновску луку. Први пут ове сезоне, очекује се долазак једрењака са гостима у Херцег Нови и они би требало да уплове до петка, казао је за РТХН директор Градске луке Шквер Божо Укропина:

Божо Укропина

– Обично прва пловила стижу крајем априла. Број пловила у овом периоду је на нивоу прошле године, али није као 2019. године, када смо били пуни за првомајске празнике, подсјетио је Укропина.

Прије сезоне су појачали логистику за прихват бродова:

 – Појачали смо дио везова, уградили два нова мостића за напајање водом и струјом пловила, два су ремонтована, све остале вратили на пристаниште јер их, због временских услова, скидамо током зиме. Спремно дочекујемо госте у том сегменту. Оно што нам  све ове године недостаје, то ће и ове сезоне недостајати. Чекаћемо боље дане да ријешимо правни статус, да би наша лука била у мало бољем издању и са садржајима, који недостају, оцијенио је Укропина.

На основу података Туристичке организације, ових дана боравило је око 6 000 гостију у Херцег Новом, тако да су неки туристичким бродићима одлазили у правцу Жањица и Пераста.

– Очекујемо већ од 10. маја да  крену и већи туристички бродови из Котора и Будве према Градској луци Шквер. Надамо се бољој наутичкој сезони  у односу на прошлу годину, која ће уједно употпунити и туристичку понуду града, навео је он.        

Укропина подсјећа да је 2019. године у просјеку  у Градску луку Шквер – долазило седам до девет већих туристичких пловила дневно, са 1 800 туриста.

Градска лука Шквер

– Излетнички туризам је традиционална понуда и то је реклама за наш град, да понесу лијепе утиске и неки од њих пожеле да дођу на љетовање у Херцег Нови. Због свега тога би наша лука требало да изгледа мало пристојније, сматра Укропина.                

Од нове Владе очекују да допринесе рјешењу правног статуса Градске луке Шквер, који дуже вријеме настоје да регулишу са Морским добром и надлежним министарствима:

– Поучени свим дешавањима и ми ћемо као Будва, предузети исти корак тражења концесије, да не би ризиковали са тендерима, да неко не би имао првенство, у односу на град, који би требало да управља овим, врло важним ресурсом, истиче Укропина.

Морско добро је опредијелило око 40 000 еура за испитивање стања лукобрана у луци Шквер.

– Послије сезоне биће рађена детаљна студија и испитивање стања лукобрана, као и израда идејног рјешења санације. Лукобран тражи квалитетну санацију како би се обезбиједила сигурност пловила на сидришту и добили везови са спољне стране, за туристичке бродове љети. На тај начин би се лукобран продужио, појачао и санирао постојећи, навео је Укропина.       

Још се разматра питање везивања крузера на сидришту у Зеленици:

– Није формирана комисија министарства и представника Управе поморске сигурности, који би заједно са Капетанијом и Морским добром успоставили елементарне услове, које треба да испуњава сидриште, што по мени, неће бити спорно и Градска лука Шквер, да би добили употребну дозволу. Морско добро  управља сидриштем  и неопходна је дозвола, да би крузери могли да пристају  у Зеленици, за што постоји велико интересовање агенција. Путници би се одатле бродовима пребацивали до луке Шквер на излете у Херцег Нови. То су бенефити за све, првенствено за град. Неколико хиљада људи са тих бродова би испунио град. Такав смо имали случај 26. септембра 2019. године, када је град био пун туриста, подсјећа Божо Укропина, директор Градске луке Шквер.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here