Реконструкција цјевовода у Бијелој за боље снабдијевањe Каменара

Предузеће Водовод и канализација ДОО завршило је санацију магистралног челичног цјевовода у дужини од километра кроз Бијелу.

Како је саопштено из овог предузећа, вриједност радова је 43.000 €, при чему је вриједност уграђеног водоводног материјала преко 30.000 €, имајући у виду да су постављене најквалитетније цијеви које постоје на тржишту, које су отпорне на високе притиске.

Концепт рјешења осмислио је технички руководилац Горан Симовић и пословође у радној јединици Одржавање водоводнe мреже Славка Поробића, а огледа се у постављању новог цјевовода у дужини од 400 метара, на потезу од продавнице „Coning“ до ресторана „Zotto Capelino“, са уградњом ваздушног вентила.

Посао је повјерен водоинсталатерима: Рифату Малишеву, Гају Вавићу и Марку Вујичићу, који су у радном тиму имали копаче и грађевинску групу. Све заједно неких десетак људи је стално било ангажовано на овом послу. Задатак је реализован у периоду од 24. маја до 10. јуна, када је нови цјевовод пуштен у функцију и преко њега становници Каменара већ добијају воду.

Цјевовод је, како наводе, у веома лошем стању, са великим процуривањима и честим кваровима, па тако и са великим губицима воде. Представља основу примарног снабдијевања, а везан је на резервоар „Змијица“, те преко њега воду добијају насеља Јошица и Ђурићи у Каменарима.

– Након што је обављено снимање камером имамо и визуелни извјештај о корозији и бројним руптурама на њему. Санација овог дијела цјевовода дата је за предлог буџета капиталних инвестиција државе, али је пред Водоводом стављен озбиљан задатак обезбјеђења континуираног снабдијевања наведених насеља у љетњој сезони. Не чекајући реализацију капиталних инвестиција „ВИК“ је кренуо у сопствену реализацију изградње бај-пас цјевовода, за премошћавање проблематичне дионице кроз Бијелу – навели су из Водовода.

Радна јединица је у предвиђеном временском року завршила све радове, иако су били веома тешки услови за извођење, посебно за ископе.

Љетња сезона је почела већ снажним ритмом, а број кварова је изузетно велики сваким даном. Радна јединица за одржавање мреже дневно санира између 10 и 15 кварова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here