Ускладити материјално обезбјеђење породице са растом минималне зараде

Увећање  минималне зараде са 250 еура  на 450 еура, што је  80 одсто више, нису пратила усклађивања других системских закона. Програм “ Европа сад”  направио је хаос  у систему социјалне заштите.

-Неопходно је  за исти проценат увећати МОП (материјално обезбјеђење породице) којим се дефинише  социјална помоћ државе према сиромашнима. Неопходно је одмах повећати износ минималних прихода за добијање МОП и сам износ за 80% , па би тако најнижи износ  за једночлану  породицу са садашњих 63,5 еура требало повећати на 114,3 еура , а за породицу од пет и више чланова са 120,7  на 217,26 еура, саопштила је предсједница Фондације Банка  хране, Марина Медојевић.

Минимална зарада је социјална категорија, којом се дефинише најмањи износ примања.

Банки хране Црне Горе се учестало јавља велики број породица и појединаца који не могу да преживе од  социјалних примања јер су изузетно ниска и нису усклађена са растом цијена нити са повећањем плата.

Kако се ради о људима који нису својом вољом дошли у ситуацију да зависе од помоћи,  државе мора се наћи начин да им се помогне.

Износ социјалне  помоћи је пренизак  и не задовољава потребу чак ни за плаћањем једне ставке трошкова породице,  као што је   кирија  а о  рачунима за режијске трошкове,  нема ни говора. Kако обезбиједити храну, обућу, одјећу, прибор за школу, карту за превоз до школе, ужину… је брига саме породице. Тешко је задовољити све критеријуме како би се добила социјална помоћ па зато материјално објезбјеђење породице (МОП), као једино социјално давање које се везује за сиромаштво, користи мали број породица  од укупног броја, које живе у немаштини и то се мора мијењати, ургентно, наведено је у Саопштењу ове Хуманитарне организације.

Осим што су креатори буџета за ову годину смањили износ средстава за МОП за милион и четири стотине хиљада еура, они који су наставили да га користе и раде ребаланс буџета, показију исти однос, према најугроженијима.

-Оно што посебно брине је да се укида МОП бројним породицама. Kао да се једва чека наћи разлог да се породица лиши  стотињак еура помоћи из редова сиромашних, што није случај када су држави функционери у питању. Уравнотежење буџета на штету сиромашних је знак слабости државе.

Уколико се неко из породице запослио макар на мјесец, два ( син, кћерка,  иако не живе у заједници)  и  добије  минималну плату од 450 еура а наведен је да  брине о члану домаћинства ( мајки- оцу- сестри- брату итд) , што наше  традиционално поимање  породице у Црној Гори  подрaзумијева, довео је у ситуацију да  МОП губe људи у стању нужде и немоћи. И није само то проблем, губе и могућност да особа узима медицинску терапију преко здравствене књижице, јављају оштећене породице Банки хране.

Уколико један родитељ не плаћа алиментацију а није поново, евидентирано у систему као тако, губи се социјална помоћ.

Умјесто да систем социјалне заштите буде правичан и усмјерен да онима којима стварно треба помоћ, да омогућава  достојанствен живот неснађеним, лове се промјене у животу шире породице, које не значе ништа ономе које не угрожен, како би остао и без мрвица које има.

Подразумијева  се да је социјално примање везано за оне који живе у немаштини а не за ширу породицу, посебно ,што је ситуација толико тешка да чак ни они који имају просјечну плату у држави не могу да обезбиједе својој породици минималну потрошачку корпу, која значи минимим биолошког преживљавања.

Радно способни људи желе да раде и да имају сигуран посао. Људи  који су стари, болесни или малољетни,  а не могу да задовоље основне животне потребе ( храну, огријев, стан, лијекове…) морају бити заштићени од државе.

Материјално стање шире породице не смију бити основ за губитак социјалне помоћи немоћних.

Сезонско, несигурно запослење, не смије бити критеријум за губитак социјалне помоћи. Ово су критеријуми препознати у Европи којој тежимо. У чему је онда проблем, запитали су из Волонтерског тима Банке хране Црне Горе .

 www.bankahrane.me

[email protected]

https://www.facebook.com/banka.hrane/?ref=hl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here