Регионални водовод спреман за испоруку воде потрошачима ривијере

Ривијера и Луштица

У Регионалном водоводу Црногорско приморје сматрају да је извјесно да ће се све уговорене количине моћи испоручити током љетне сезоне, па и оне чије уговарање је у току са Општином  и предузећем Водовод и канализација  Херцег Нови и поред евидентираног пада издашности изворишта Боље Сестре, поред Скадарског језера.    

Према ријечима извршног директора Регионалног водовода Црногорско приморје Јосипа Ђурашковића, још крајем прошле године спојен је цјевовод у дужини око 3,2 км, пречника 500 мм – до прекидне коморе Тиват, чиме  су створени услови за реализацију пројекта повезивања Херцег Новог на Регионални водовод, инвестиционе вриједности око два милиона еура.

Јосип Ђурашковић, Регионални водовод

– Сутра, 27. априла имамо састанак код предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, како би са представницима општине и предузећа Водовод и канализација договорили  детаље око склапања уговора о преузимању воде. Што се тиче Регионалног водовода  можемо већ данас да почнемо са испоруком воде, све је спремно. Преостало је да се договоримо око количина, детаља уговора, надам се да ћемо то у најскоријем року ријешити, очекује Ђурашковић.

Влада Црне Горе је дефинисала цјеновник за услуге испоруке воде, које општине на Црногорском приморју плаћају предузећу Регионални водовод. Једино општина Херцег Нови није прикључена на систем регионалног водоснабдијевања:

– Три су варијанте, зависно од тога у којем периоду се преузима вода, а то су тромјесечни, шестомјесечни период или током цијеле године. Према Закону о Регионалном водоводу у лекс специјалису дефинисане су цијене воде.  Да би технички могли да све то испратимо, најисплативија је цијена од 0,37 центи за кубик воде и да се преузима током цијеле године, сматра Ђурашковић.

Међутим, које количине воде ће преузимати и по којој цијени, у којем периоду одлучиће Општина Херцег Нови и Водовод, а што ће и бити теме преговора са испоручиоцем Регионалним водоводом.

– Мислим да је у обостраном интересу, да се потпише уговор и ривијера спремно дочека туристичку сезону. За сада то неће бити онако како је предвиђено, с обзиром да ту треба да буде и Луштица, јер се мрежа шири. Изаћи ћемо у сусрет свакој жељи општине везано за ову сезону, казао је Ђурашковић.    

Првобитно је предвиђено да потрошаче од Св. Неђеље до Зеленике, у љетним мјесецима снабдијевају са 130 литара воде у секунди, док је за Луштицу планирано 70 литара секундних. У организацији Управе јавних радова расписан је тендер за изградњу водовода на Луштици.

Ђурашковић сматра да неће бити проблема за испоруком договорених количина воде упркос смањеној издашности изворишта Боље сестре, уз максимално ангажовање, да обезбиједе континуирано водоснабдијевање током туристичке сезоне.

Морача, ископи шљунка

Суочени са значајним изазовом у виду смањене издашности водоизворишта Боље Сестре, чему су, у значајној мјери допринијеле дугогодишње нелегалне активности на ископавању шљунка и пијеска у кориту ријеке Мораче, као и у оквиру друге зоне санитарне заштите водоизворишта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here