РЕГИОНАЛНИ ВОДОВОД СПРЕМАН ДА ИСПОРУЧУЈЕ ВОДУ ХЕРЦЕГ НОВОМ

Регионални водовод Црногорско приморје је завршио активности на спајању општине Херцег Нови на овај систем водоснабдијевања са изворишта Боље сестре. Већ овог тренутка постоје услови за снабдијевање  потрошача ривијере, казао  је, гостујући у емисији „У четири ока“, директор Регионалног водовода Црногорско приморје Јосип Ђурашковић:

– Могу да кажем да је цјевовод спојен. Да затреба у овом моменту Херцег Новом, могли би колико сутра да почнемо испоруку воде. У току су тестирања воде у цјевоводу под притиском. Тренутно је на 14 бара, а треба да дођемо до 17 бари у цјевоводу. Биће ових дана све ријешено, а најкасније до Нове године, навео је Ђурашковић.

Сљедећи корак је потписивање уговора са Општином и предузећем Водовод Херцег Нови о преузимању воде из РВ :  

– Надам се да ћемо ускоро да склопимо Уговор на обострано задовољство и Регионалног водовода и прије свега, грађана Херцег Новог, и напокон ријешити  проблеме са водоснабдијевањем, који се дешавају у летњем периоду, поготово, на подручју ривијере, оцијенио је Ђурашковић.    

Општина Херцег Нови је, иначе, посљедња на Црногорском приморју, која се прикључила на овај систем, који је изграђен 2010. године. Регионални водовод је у  изградњу мреже за спајање са Херцег Новим, уложио око два милиона еура.

– Није било интересовања општине Херцег Нови за прикључење, све до 2013. године, када је на захтјев тадашњег руководства општине потписан протокол о сарадњи. Од тада се тражио модел, како да се испројектује, уреди експропријација, да се отклоне све препреке том пројекту и обезбиједи финансирање. Успјели смо да у сарадњи са међународном банком за обнову и развој (EBRD) и уз помоћ Владе да дођемо до модела, како да се све то спроведемо. Како је пролазило вријеме и проблеми са расписивањем тендером, тек 2019. године се успјешно реализује тендер и ту се отклањају све препреке, да би могло да се почне да ради и ево дошли смо до тога да  можемо испоручити воду, само да се договоримо и потпишемо уговор, подсјетио је он.

За потребе прикључења општине Херцег Нови на регионални водоводни систем изграђен је цјевовод, у дужини око 3,2 километра, на потезу од прекидне коморе Тиват до Опатова.

 – Подводни и цјевовод од Каменара до Зеленике, такође, и подморски испуст ка Луштици – све  је то инфраструктура, у власништву Регионалног водовода и дата је на коришћење, без накнаде општини Херцег Нови, до нашег прикључења. О даљем статусу ће бити предмет разговора са Општином и Водоводом. Ми смо партнери у свему овоме, сматра Ђурашковић.  

Он истиче да су они довели воду до  Херцег Новог и општина ће у складу са својим потребама дистрибуирати воду тамо гдје буде потребно, кроз цјевовод локалног Водовода.

– Ми смо ту да изађемо у сусрет, као што смо изашли и свим осталим општинама да помогнемо да се превазиђу сви проблеми, које имамо у љетним мјесецима. Мислим да се створила негативна слика о Регионалном водоводу и сматрам да смо то превазишли.

Цијена воде према општинама износи 37 центи по кубном метру. Мислим да је то коректна цијена и колико знамо сви локални  водоводи и на ту цијену имају одређену зараду. Сматрам да у љетним мјесецима, када сви живимо од туризма,  да је најмање битно колика је цијена воде. Јер, неће више нико доћи ако им зафали вода. Мислим да цијена од 0,37 еура није велика. А што се лицитира са цијенама, значи ми свим  водоводима одређујемо исту цијену, која је уређена по закону. То је утврђена цијена, ако се цијеле године узима у одређеној мјери од  минималних до већих количина, у љетном периоду. Те минималне количине, које се узимају  током зимског перида  износе 20 – так литара у секунди, чисто да би систем био одржив, да би се могао задржати квалитет воде у цјевоводу у континуитету, како би се дочекала сезона у пуном капацитету. Ако се вода преузима само три или шест мјесеци повећавају се трошкови прикључења и искључења. Све су општине прорачунале да узимају воду током читаве године, навео је Ђурашковић, напомињући да је веома важно да се јавност о томе упозна, како би грађани имали комплетну слику о цијелој ситуацији.   

Како је раније наведено, из система регионалног водовода, потрошачи на ривијери од Свете Неђеље до Зеленике, требало би да добију  130 л/с воде за пиће, од чега је за херцегновски дио Луштице планирано 70 литара у секунди, када се изгради водовод на полуострву. Овај пројекат ће додатно унаприједити амбијент за реализацију туристичких пројеката и у том дијелу општине Херцег Нови. 

1 COMMENT

  1. Samo sto je ova voda u HN boljeg kvaliteta i jeftinija i ako nam dolazi preko granice . Cak mogu reci pijaca. A svako ima po nekog prijatelja u Tv ili Ko pa nek pita kupuju li vodu iz prodavnice na sta im mjesecno ode jos 20-30€.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here