ВЛАДА ЦГ ПОДРЖАВА НАКНАДЕ МАЈКАМА БЕЗ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ

Влада ЦГ подржава рјешавање питања накнада мајкама у складу са принципом фискалне неутралности, на здрав начин и без било какве дискриминације, казао је премијер Здравко Кривокапић одговарајући на посланичко питање Бориса Богдановића из посланичког клуба „Мир је наша нација“ .

Премијер је подсјетио да је право на накнаду по основу рођења троје или више дјеце било прописано Законом о допунама Закона о социјалној и дјечјој заштити са почетком примјене од 1. јануара 2016. године.

-Овим Законом право на накнаду је остварило 22.051 жена. Право на накнаду за троје и више дјеце Одлуком Уставног суда Црне Горе је проглашено неуставним, јер је Уставни суд утврдио да оспорене одредбе Закона, нијесу у сагласности с одредбама, уз Европску конвенцију којима су утврђени принципи о забрани дискриминације, родној равноправности, заштити породице и заштити мајке и дјетета. Такође, у складу са наведеном Одлуком Уставног суда донијет је Закон о извршењу Одлуке Уставног суда Црне Горе, којим је уређен правни статус корисница права на накнаду по основу рођења троје или више дјеце, којим су право на накнаду са припадајућим доприносима по наведеном закону оствариле кориснице које су прије коришћења права на накнаду по основу рођења троје или више ђеце биле у радном односу“, казао је премијер Кривокапић. 

Премијер Кривокапић казао је да Влада подржава сваку добру иницијативу која је усмјерена ка социјалној правди.

-Међутим, треба указати да достављеним предлогом закона није урађена фискална процјена његовог утицаја на буџет државе, која је неопходна како би се Влада могла изјаснити, имајући у виду значај овог закона на фискалну одрживост система јавних финансија. Наиме, само рјешења која су фискално одржива на дуги рок, могу и смију бити предмет разматрања у овом високом Дому. Фискална неутралност мјера је основни принцип здравих јавних финансија. Уколико овај принцип не би био испоштован, дошли бисмо у ситуацију да данас мајкама дајемо извјесна новчана давања која би за мјесец или годину морали да укинемо, јер су фискално неодржива“, казао је предсједник Владе.

Премијер Кривокапић је казао да је, у том смислу, важно истаћи да је Законом о буџету за 2021. годину, у поступку разматрања у скупштинској процедури и изгласавања на пленуму, усвојен амандман посланика којим су предвиђена средства за предметне намјене, у износу од 25 милиона еура.

-Међутим, ова средства нису могла бити коришћена у одсуству законског рјешења који би био основ за исплату ових накнада. С тим у вези, Приједлогом закона о буџету за 2022. годину, који је у скупштинској процедури, предвиђен је истовјетан износ од 25 милиона еура за наведене намјене, и ја се надам да ће кроз једну јасну процедуралну активност и указивање на оно што је могуће урадити бити мјера нашег одговора на овај велики изазов. Дакле, да резимирам – Влада Црне Горе подржава рјешавање питања накнада мајкама са троје или више дјеце, али то мора бити учињено у складу са принципом фискалне неутралности, на здрав начин и без било какве дискриминације”, поручио је премијер Кривокапић.

Предсједник Владе говорећи о дијелу посланичког питања, којим се тражи одговор да ли ће Влада Црне Горе  дати позитивно или негативно мишљење на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о социјалној и дјечјој заштити, којим се уводи додатак за ђецу до 18. година живота, казао је да је Предлог закона достављен без процјене финансијског утицаја на буџет Црне Горе.

„С тим у вези, потребно је направити процјену колико је потребно средстава обезбиједити за увођење наведеног права у односу на претпостављени број корисника и које су импликације на ″ Информациони систем социјалног старања″ у погледу средстава за његову измјену, као и утицај на број извршилаца у надлежним центрима за социјални рад. По обезбјеђењу података Влада Црне Горе ће се изјаснити о наведеном Предлогу закона“, казао је премијер Кривокапић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here