Реализована обука и показна вјежба за гашење шумских пожара

У оквиру ИПА програма који се односи на заштиту од поплава и управљање ризиком од шумских пожара – ИПА ФФ реализована је обука за гашење шумских пожара.

Теоријски дио обуке спроведен је у Тренинг центру за заштиту и спашавање у Подгорици, док су практични дио обуке и показна вјежба гашења шумских пожара  на којој су полазници провјерили стечена знања  спроведени у мјесту Рогами на полигонима Тренинг центра за заштиту и спашавање.

На обуци je учествовало 25 ватрогасаца – спасилаца из Служби заштите и спашавања Главног града Подгорице, Пријестонице Цетиње, Улциња, Бара, Будве, Котора, Тивта, Херцег Новог, Даниловграда, Пљеваља и Берана, а спровели су је инструктори из Тренинг центра у Игу из Републике Словеније.

У оквиру програма ИПА ФФ набављена је лична и колективна заштитна опрема вриједности око 85 000 еура, коју су на обуци и показној вјежби тестирали полазници обуке.

Кроз овај пројекат планирано је и формирање Модула за гашење шумских пожара у свим земљама корисницама Програма, а државе кориснице су: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Србија и Турска. Конзорцијум који имплементира програм чине: Одсјек за цивилну заштиту Републике Италије (ДПЦ) – водећи партнер, Управа Републике Словеније за цивилну заштиту и хуманитарну помоћ (УРСЗР), шведска Агенција за ванредне ситуације (МСБ), Генерални инспекторат за ванредне ситуације МУП-а Румуније (ИГСУ), Ватрогасно-спасилачка бригада Моравско-шлеског региона (ФРБ-МСР), АПЕЛЛ Национални центар за управљање катастрофама из Румуније и италијанска истраживачка фондација за праћење стања животне средине (ЦИМА Ресеарцх Фоундатион).

Припадници овог Модула за гашење шумских пожара учествоваће на теренској вјежби која ће бити одржана у Скопљу од 18. до 22. марта, на којој ће осим полазника обуке у Подгорици учествовати и представници Црвеног крста Црне Горе и Директората за заштиту и спашавање МУП-а.

Укупан буџет програма је 5 милиона еура. Општи циљ пројекта је јачање регионалне сарадње и размјена најбољих пракси из области заштите од поплава и шумских пожара, подршка земљама корисницама програма у усклађивању националног законодавства са правном тековином ЕУ и помоћ у достизању стандарда и пракси ЕУ у области цивилне заштите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here