РАСТ ЦИЈЕНА ГОРИВА УГРОЗИО ПОСЛОВАЊЕ АУТОПРЕВОЗНИКА

Константан раст цијена горива, а немогућност да аутопревозници ускладе са поскупљењем цијену карата, довела је ову врсту привредника у незавидан положај, истичу из новске компаније Блу лајн. Сматрају да би цијене карата могле бити усклађене тек након што Влада одлуком гарантује максималне цијене горива.

Потпуно нестабилно тржиште нафтних деривата на свјетском нивоу, изазвало је хаотичну ситуацију и у Црној Гори, раст цијена горива на двонедјељном нивоу , а само током последњег усклађивања литар дизела поскупио је са 1,24 на 1,74 еура.

– С обзиром на то да у транспортним фирмама трошак горива учествује 30-40 % у укупним трошковима, јасно је да је ово велики удар на све транспортне компаније. Тренутна ситуација је потпуно неодржива и непредвидива, а промјена цијена услуга транспорта технички неизводљива на двонедјељном нивоу, као што се усклађују цијене горива.

Очекивања транспортних компанија су да Влада на државном нивоу у неком периоду гарантује да цијена нафтних деривата неће прећи одређену максималну вриједност, макар за привредне гране које су од виталног значаја за нормално функционисање и обављање свакодневних животних активности грађана.

– Тек би се тада могле формирати цијене које би обезбједиле одрживи систем транспортних услуга. Сличне примјере имамо у земљама региона, гдје су цијене горива тренитно значајно ниже него код нас. Цијане карата у градском и приградском превозу у Херцег Новом, као и на нашим међународним линијама ка Србији и Хрватској се нису мјењале од 2008. године, али су последња поскупљења горива, као и свега осталог, довеле све транспортне компаније у врло незавидан положај и нерентабилно пословање. У ишчекивању позитивних дешавања и стабилизације цијена нафтних деривата, гдје би смо се и ми могли позиционирати са цијенама наших услуга, покушавамо на све могуће начине да пребродимо ова тешка времена за све нас, истичу из Блу лајна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here