Расписан тендер за израду споменика Мирку Комненовићу

Општина Херцег Нови расписала је тендер за израду споменика Мирку Комненовићу у бронзи, вриједан 20 хиљада еура.

Како је наведено у јавном поизиву, скулптура треба да буде изливена такозваном „техником изгубљеног воска“. Она подразумијева изливање калупа (негатива) у гипсу, израду воштаног модела скулптуре споменика у дијеловима, изливање сегмената скулптуре споменика у атестираној бронзи, њихово спајање (варење), обраду, патинирање, транспорт и монтажу на предвиђену локацију.

Споменик је скулптура у бронзи висине 2,5 м и ауторски је рад Зорана Ивановића, који је изабран за најбољи на међународном конкурску који је расписао Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови.

Подсјећамо, скулптуре које су настале током међународног конкурса представљене су на изложби прије три године године у оквиру програма „Нови хоризонти – октобарски дани 2019.“ којим се прославља Дан ослобођења општине Херцег Нови.

Понуде на тендер за израду споменика у бронзи је могуће доставити до 24. маја, када ће бити уприличено њихово отварање.

Мирко Комненовић је од 1930. до 1941. године био начелник Општине Херцег Нови и за то вријеме дао значајан допринос развоју града, када је посебна пажња посвећивана изградњи нових и одржавању постојећих путева, уређењу водоводне и електричне мреже.

Комненовић и његова жена Олга оставили су граду велику задужбину у којој се данас налази Градски музеј.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here