Изабрани селектори 35. Филмског фестивала Херцег Нови; јубиларно издање крајем августа

Након анализе пријава и разговора са кандидатима, Савјет Филмског фестивала Херцег Нови – Montenegro Film Festivala одабрао је селекторе четири сегмента овогодишње смотре филма у нашем граду, која ће бити одржана од 22. до 28. августа.

Чланови Савјета изразили су задовољство што је стигло 10 пријава из региона, поготово што су селектори овог фестивала од националног значаја први пут бирани на основу јавног позива.

-За селектора програма студентског филма изабрана је Маја Тодоровић (Херцег Нови / Београд). Маја Тодоровић је завршила основне и мастер студије на ФДУ Београд и сценариста је успјешних пројеката ТОМА, АЈВАР, ДУГ МОРУ (2. сезона)… У ранијим издањима фестивала је била ангажована на неколико позиција, те селектор ове селекције на прошлом издању. Њен план даљег ангажмана је значајнија пажња у правцу програма студентског филма и интеграција овог програма са еминентним гостима и могућношћу њиховог ангажмана (мастерклас, радионице…) у правцу студената.

-За селектора програма документарног филма изабран је мр Сеад Шаботић (Никшић), дипл. редитељ и мастер документарног филма (ФДУ Цетиње и ФДУ Београд). Шаботић је аутор више документарних филмова, међу којима се издвајају награђивани пројекти Близанци саткани од сна и Револуционарни дом. Учесник је бројних међународних фестивала и радионица. Шаботићев план даљег ангажмана иде у правцу афирмације рецентних примјера савремене докуменаристичке сцене, са циљем да селекција буде аутентична, ауторски настројена и да представља пресјек ауторског приступа у савременој докуменаристици.

-За селектора програма играног филма изабрана је др Јелена Мишељић (Херцег Нови), продуцент, предавач на ФДУ Цетиње, чланица Европске филмске академије и некадашњи Програмски директор овог фестивала. Продуцирала је неколико међународно награђиваних филмова и има звање докторке наука теорије умјетности и медија. Током 2017. и 2018. године била је и програмска директорка Филмског фестивала Херцег Нови. Јеленин план даљег рада и фокус селекције дугометражног играног филма је на промоцији регионалне и свјетске кинематографије, посебно отварајући простор за филмове који његују аутентичан умјетнички сензибилитет, храбар приступ друштвеној стварности, филмском језику и продукцији, са акцентом на представљању пресјека савремених поетика и израза.

-Селектор програма Мреже фестивала (нове програмске цјелине коју од прошле године заједно раде четири регионална фестивала) ће и даље бити редитељ Иван Бакрач, донедавни селектор такмичарког програма.

Савјет је дефинисао нови термин одржавања Фестивала, у складу са захтјевом града Херцег Новог да то буде крај августа, па ће Фестивал бити одржан од 22. до 28. августа, у својеврсном јубиларном издању – 35 година Фестивала.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here