РАЈАК: ВЕКТРА РАДНИЦИМА ЗА ТРЕЋУ РАТУ ДУГУЈЕ 270 ХИЉАДА ЕУРА

Рок за исплату потраживања према повјериоцима, који је компанија Вектра Бока пролонгирала са 7. на 10. фебруар, је истекао, али средства нису уплаћена. Међу повериоцима је око 250 радника, који се и даље надају да ће зарађени новац, ипак, бити исплаћен.

Према ријечима предсједника НВО „Бивши радници Вектра Боке“, Ђорђа Рајака компанија до сада није испоштовала основу купопродајног дуга, као ни једну клаузулу према држави.

Како је за РТХН потврдио Милић Поповић, извршни директор Вектра Боке, уплата треће рате повјериоцима трећег исплатног реда биће реализована до краја седмице. За ту намјену неопходно је издвојити 2,1 милион еура.

За трећу исплатну рату радницима Вектра Бока, како тврди Рајак, мора да уплати око 270 хиљада еура.

– Било је обећања из Управног одбора Боке преко телефона да су средства уплаћена, међутим, нису и то је била једна од превара. Нисмо се пуно надали, а чињеница је да тај новац није уплаћен – наводи он.

Рајак је казао да су добили информацију да су средства била уплаћена, али да постоји шанса да их је неко други повукао.

– На то све ми имамо одговор да се љутимо на Пореску управу, у суштини она је та која мора да контролише путеве тог новца. Зашто Пореска управа не контролише пут новца да би за себе наплатила? То јест, да би нас 60 или 70 могло у пензију, јер ми зависимо од тих пореза и доприноса. Само под благословом Пореске управе овај новац од продаје објеката, тих 5 милона, могло је да не дође на рачун Боке. Дакле, требало је да они то исконтролишу, а не ми – сматра Рајак.

Бивши радници су, када су ушли у траг том новцу, из Пореске управе имали обећање да ће тих 5 милиона бити враћено до фебруара 2020. године, али прошла је година, средства нису враћена, а на наплату је дошла и трећа рата трећег исплатног реда.

Средства за накнаду основних зарада и заосталих исплата, попут путних трошкова потражује око 250 бивших радника, али укупно око 400 радника који су били пријављени по другим основама, као што су сезонски радници, потражује заостале дугове од компаније. Протес бивших радника Вектра Боке био је најављен за крај прошле седмице, али се од тога одустало због епидемиолошке ситуације. Рајак, међутим обећава штрајк глађу чим Mинистарство здравља ублажи мјере.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here