Радост дружења и учења дјеце и родитеља на “Породичном каравану”

Екипа “Породичног каравана”, који од септембра сваке суботе обилази градове у Црној Гори, данас је на платоу испред Општине Херцег Нови приредила богат и квалитетан садржај за дјецу, али и одрасле.

Двосатно дружење, испуњено разним тематским цјелинама за дјецу и едукативним садржајем за родитеље, протекло је у веселој и разиграној атмосфери, и представљало је прави празник за цјелу породицу, казала је за РТХН кооринатор каравана, Тања Ашанин из Удружења “Родитељи”.

-По атмосфери и дјечјим осмјесима може видјети да заиста уживају и заиста ми је драго што имамо прилику да се дружимо и у вашем граду. Овај караван представља  дио пројекта који удружење “Родитељи” спроводи у сарадњи са УНИЦЕФ-ом уз финансијску подршку делегације ЕУ. Циљ нам је да обиђу све општине у Црној Гори и да се оснаже локалне заједнице како би се обезбиједили оптимални услови за раст и развој наших најмлађих чланова.

Дјеца су уживала у учењу кроз игру и прилици за креативно изражавање на радионицама и анимацијама,  док су родитеље стручњаци информисали о важним темама које се тичу здравља најмлађих.

-Породични караван је конципиран тако да постоји мноштво различитих активности за дјецу предшколског и раног основношколског узраста, гдје имају прилику да спонтано, кроз стимулативне активности уче нешто ново и добро , и да се притом забаве са другарима. За атмосферу су задужени аниматори са којима сарађујемо током цијелог каравана, а мислили смо и на родитеље који имају прилику да се информишу о свим важним темама које се односе на здравље најмлађих, јер су дио каравана љекари Института за јавно здравље, као и педијатри локалних домова здравља, казала је Ашанин.

У фокусу Удружења “Родитељи”, је првенствено породица, којој је потребна већа подршка цјелокупног друштва, истакла је Ашанин.

-У свим активностима се заиста трудимо да приближимо породицу и да укажемо на њену важност. Дефинитивно породица мора бити у фокусу цијелог друштва. Од тог микросвијета, односно односа и комуникације у породици, начина на који дјеца расту, зависи у какве ће одрасле особе израсти, у зависности од тога у каквом су окружењу расли, да ли је то окружење било подржавајуће, да ли су имали ону позитивну пажњу, љубав, границе и све оно што је дјеци неопходно. Заиста вјерујем да је породицама потеребно више оваквих активности гдје је дивна атмосфера и гдје родитељи имају прилику да се друже са дјецом и да можда упознају неке њихове нове врлине и таленте, поручила је Ашанин.

Долазак каравана омогућио је Секретаријат за културу и образовање, а секретарка Ана Замбелић Пиштало исказала је задовољство што су суграђани препознали значај оваквог догађаја и одазвали се у великом броју.

-Општина Херцег Нови је заиста, кроз различите видове подршке, усмјерена на дјецу и младе у овом граду јер смо сви свјесни да без здраве породице нема напретка друштва и заједнице. У том контексту, ми ћемо кроз буџетске линије како при Секретаријату за културу и образовање, тако и при другим секретаријатима, осмишљавати нове сервисе за дјецу и младе, казала је секретарка Замбелић Пиштало и позвала грађане да им доставе предлоге за оно што сматрају да би Херцег Нови требао да има, а намјењено је најмлађима.

Како се родитељи често обраћају Удружењу по питању вакцинације дјеце, у караван су укључени и љекари Института за јавно здравље који су током трајања догађаја у Херцег Новом, разговарали са родитељима.

– Имунизација представља једно од најважнијих јавно-здравствених интервенција, а вакцине су једно од највећих открића у медицини. Њихова важност се огледа у превенцији болести, заштити здравља, као и обезбјеђивању дугог и квалитетног живота. Према подацима СЗО, вакцине у свијету годишње спашавају милионе живота, казао је епидемиолог др Маријан Бакић.

Родитељи су модели по којима се понашају њихова дјеца и када је у питању исхрана која је темељ здравља, истакла је др Ивана Јоксимовић, специјалиста хигијене.

-Сви принципи и правилна исхрана коју родитељи форсирају и труде се да пруже дјеци у својој породици, од велике су важности и основа су за њихово здравље као одраслих људи, казала је др Јоксимовић.

Тачно у подне, другарима су се придружили и они који су дошли на свијет као пријевремено рођене бебе. У част малим борцима који су на почетку свог живота показали да се једино снагом и вољом може напријед, у небо су пуштени љубичасти балони. Подсјећамо, Међународни дан пријевремено рођених беба обиљежен је јуче, 17. новембра, када је и зграда Општине освијетљена овом бојом која симболизује осјетљивост.

Породични караван је на точковима сваке суботе; 25. новембра ће обићи Даниловград, а последња станица је Подгорица 2. децембра. Њихово гостовање у Херцег Новом је подржао Секретаријат за културу и образовање општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here