Крузер „Enchanted Princess“ у Луци Зеленика

Због најављене јаке буре, крузер „Enchanted Princess“ је на путу из Санторинија, умјесто у которску, упловио у Луку Зеленика, одакле се током пријеподнева упутио ка Крфу.

Упловљавање једног од најновијих бродова компаније „Princess Cruises“ у Луку Котор је отказано због лоших временских услова, а сигурно одредиште за сидрење и смјену посаде и овога пута је била Лука Зеленика, казао је за РТХН поморски агент агенције „Boka Adriatic“, Јован Мориц, истичући да Херцег Нови и Црна Гора много губе тиме што ова лука нема дозволу за сидрење крузера.

-Ово је 16. брод који је ове године ради лоше временске прогнозе отказао услуге Луке Котор, и који је евентуално могао остати у Херцег Новом на сидришту ради искрцаја путника. Како та опција још није дозвољена око 20 до 60 хиљада путника је пропустило посјету Црној Гори. Поређења ради, у Бар је ове године упловило 19 крузера, а у најави за следећу годину имају их свега десетак, казао је Мориц.

Министарство капиталних инвестиција је још прошле године дало задатак Управи поморске сигурности и управљања лукама да направи студију о могућности да Лука Зеленика добије сидриште за крузере, за шта постоји велико интересовање агенција.

Зеленика је лука од локалног значаја, али и међународна што јој даје за право да буде и гранични прелаз, али и царински терминал. Међутим, због нерјешених имовинско-правних односи власника „Мјешовитог“ и ЈП Морско добро, као и мањкавости законске регулативе, већ годинама чека на рјешење статуса.

3 COMMENTS

  1. Sidrenje u luci Zelenika i prebacivanje putnika/turista malim brodicima u H.Novi na Skver i obilazak grada ili u Porto Novi ili u Rose , bila bi dobra turisticka ponuda za tu vrstu turizma.

  2. Kruzerima putuju mahom srednjovječni i stariji putnici koji niti žele niti mogu da se lome novskim skalinadama. Mogu samo zamisliti koliko bi svaki put ostajalo putnika u HN jer ne bi bili u stanju da ispoštuju vrijeme povratka na brod. Kruzer koji bi jednom kasnio zbog putnika ne bi više dolazio u Zeleniku. Loš glas leti daleko. Budimo realni: Novi je pravljen za masovni LOW BUDGET turizam. Pljeskavicama i pečenim ili kuvanim kukuruzom ne možete primamiti turiste sa kruzera. Dubrovnik je blizu, a tako daleko…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here