Радници новског “Водовода и канализација” чисте рибњак у парку Бока

Радници ће пумпама исцрпити воду, како би очистили дно од прљавштине и муља, након чега ће сипати чисту воду и вратити рибице у фонтану. Ријеч је о редовном чишћењу рибњака и одржавању водоводног система једне од најстаријих фонтана у граду. Парк је и даље у власништву Вектра Боке, али о њему брине Општина Херцег Нови у сарадњи са комуналним предузећима.

-Ово је редовно годишње чишћење и ревитализација рибњака, са водоводним системом, који функционише на основу пречишћавања. Рибице вадимо и послије ћемо их вратити, прича радник Милисав Барјактаровић, који је са колегама апеловао да несавјесни не бацају смеће у воду, чиме угрожавају рибице и нарушавају складност јединственог парка Бока.

Милисав Барјактаровић

Фонтана ради, из које Новљани и бројни туристи налазе освјежење у овим врелим данима.

Дуже од 18 година истрајно и с пуно љубави пензионер Мифто Цоковић, чисти фонтану у парку „Бока“. Немар који појединци исказују према својој околини, девастирају, уништавају и бацају отпад, Цоковић с пуно стрпљења   исправља долазећи сваког јутра у парк. Редовно храни голубове, очисти фонтану и околину.  

Подсјећамо, вриједна скулптура посвећена Дијани богињи лова , рад  Пјетра Палавичинија ( Pietro Pallavicini)  постављена је  у фонтани Парка још у вријеме златног доба хотела „Бока“, који је почео да ради 1913. а срушен је у земљотресу 1979. године. По фонтани и вриједној скулптури препознаљив је Парк бившег хотела “Бока” и  Херцег – Нови. Реконструкцијом рибњак, односно, фонтана није добио аутентичан изглед по узору какав  је био прије педесетак година.

Према ријечима  инжењерке пејсажне архитектуре Милице Берберовић, самим поплочавањем, без цвијетних леја, постављањем   хидро система  није постигнута аутентичност рибњака, из старих разгледница.Намјесто цвијетне леје око фонтане са оградицом, рибњак је поплочан каменом.  Некада је систем пречишћавања воде био одржаван природним путем  помоћу  локвања  и ириса, са коријењем  уроњеним у воду мањег базена. Те биљке су одржавале систем пречишћавања,  чиме  се чиста вода пумпом  пребацивала у базен са рибицама, које су имале сасвим природно станиште, без имало хемикалија. Леје цвијећа са оградиоцом су стварале дистанцу од директног додира са рибицама, што је њих штитило. 

Данас нема цвијећа око рибњака ни дистанце како би се рибице заштитиле.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here