Херцег Нови члан Европске федерације Наполеонових градова (FECN)

Нови члан Европске федерације Наполеонових градова (FECN), која окупља више од 50 градова широм континента, постао је и Херцег Нови, саопштено је из локалне управе.

Рад ове Федерације фокусиран је на познавање и признавање наслијеђа и утицаја Наполеновог периода у изградњи савремене Европе, као и његове дубоке импликације повезане са различитим перцепцијама нација. Највидљивија предност за градове чланице су приступ европским пројектима, фондовима и размјена добрих пракси.

У оквиру онлајн састанка Управног одбора Федерације, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић је поздравио чланове предсједништва, као и предсједника Шарла Бонапарту, директног Наполеоновог потомка и покретача цјелокупне иницијативу 2004. године. Наш град су презентовали Јован Суботић и Ивана Паликућа, испред Канцеларије за међународну сарадњу.

Они су истакли предности и карактеристике Херцег Новог, од туристичких потенцијала до фестивалских и културних дешавања, као и историјско наслијеђе које са собом носи – између осталих и локалитет на Илиници, на којем се налази гроб француских војника, из времена Наполеонове владавине Илирским провинцијама.

Ријеч је о споменику француским војницима погинулим 1806. године у Наполеоновим ратовима. У заједничкој гробници почива десетак војника, а споменик су им подигли сународници, солунски борци 126. одреда , који су се нашли у Боки которској 1919. године, након ослобођења Црне Горе и Боке.

Европске федерације Наполеонових градова градовима чланицама пружа видљивост преко својих интернет страница и публикација, промовише и олакшава успостављање контаката и развој односа са другим градовима чланицама, те омогућава интеграцију града и приступ „Културној рути Савјета Европе“.

„Дестинација Наполеон“ је културна рута коју је предложила Европска федерација Наполеонових градова и сертификована 2015. године. У оквиру руте 50 градова у 10 земаља ставља своје Наполеоново историјско наслијеђе у његову европску димензију. Путник може да цијени географску разноликост овог наслијеђа и његов историјски, културни и патримонијални значај.

Рута настоји да уједини европске градове, на чију је историју утицао Наполеон, укључујући изложбе, умјетничке догађаје, туризам и школске или универзитетске размјене.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here