Радници Института одгађају штрајк до 25. априла

Штрајкачки одбор Синдикалне организације Института „Др Сими Милошевић“ донио је одлуку о одгађању најављеног штрајка за један мјесец, односно до 25. априла, а због, како се могло чути на конференцији за новинаре, увјеравања да Влада интензивно ради на рјешавању нагомиланих проблема. У складу са том одлуком, од штрајка су одустали и у сектору угоститељства.

Како је казала предсједница Синдикалне организације, др Марија Обрадовић, разлози за одлагање штрајка базирани су на закључцима са састанка представника Извршног одбора Синдиката и менаџмента са министром здравља др Војиславом Шимуном и потпредсједником Владе за рад, образовање, здравство и социјалу Срђаном Павићевићем.

Др Марија Обрадовић, предсједница Синдикалне организације Института

– Добили смо увјеравања да се на нивоу Владе врло интензивно ради на томе да стечај није опција, првенствено кроз низ фаза, које подразумијевају помоћ Институту Игало. Најприје говоримо о помоћи у санацији Института од Владе Црне Горе, која подразумијева финансијску ињекцију од 10 милиона еура, којим би се првенствено ријешио проблем Југобанке АД у стечају, који блокира рачун сада већ више од два мејсеца – наводи она.

Др Обрадовић је информисала да је креиран план реконструкције за наредних шест мјесеци, који подразумијева 30 милиона еура улагања на име тих активности, као и да су сва предложена рјешења Комисије за рјешавање статуса Института законски утемељена.

Стечај би, како је казала, угасио примарну дјелатност Института, чиме би преко пет хиљада пацијената, који се годишње лијече у Игалу, изгубило ту могућност, а око 500 радника остаће без посла.

Утисак је, након саопштења Агенције за заштиту конкуренције да је помоћ Владе од 1,36 милона еура на име дуга према Југобанци незаконито упућена, иако тај новац Институту никада није уплаћен, да је некоме у интересу да стечај буде уведен.

– Иснтитут Игало никада није повукао тај новац и не може због тога да буде предмет било каквог стечајног поступка. У случају да је било коме са стране пада на памет, сада када се ситуација рјешава, да због тога покрене стерчајни поступак, надамо се да ће надлежни органи у Црној Гори адекватно реаговати и спријечити ту могућност – истакла је она.

Упркос веома лошој ситуацији, угроженој егзистенцији због плата које касне, притисака банака због неуплаћених рата кредита, проблема због неплаћених рачуна и кирија, угоститељи су одлучили да обуставе штрајк, наводи представница овог сектора Оливера Ђуратовић.

Оливера Ђуратовић, представница сектора угоститељства

– Схватили смо озбиљност ситуације, ту смо одлучили да будемо сви заједно. Сада је последњи моменат да и радници буду заједно и да кризу пребродимо једни са другима. Нико не може да се издвоји из ове ситуације, нити домаћица без угоститеља, нити угоститељ без физиотерапуета, нити терапеут без доктора. Сви смо овдје заједно један тим, који сада мора сложно да дјелује – истакла је она.

Без обзира на ситуацију, услуга је остала иста, сви терапеути савјесно и одговорно обављају своје задатке, наводи Јелена Булатовић испред сектора физиотерапеута.

Јелена Булатовић, физиотерапеут

– Поред тога што у рукама имамо најјаче оружје, а то је знање, наша највећа побједа је када видимо пацијента да се вратио свакодневним активностима, да смо му помогли, али морате да знате да сви ми имамо приоритет, а то је наша породица. Морамо бити савјесни и одговорни према породици, зато кажем да су терапеути на рубу егзистенције – казала је она.

Испред сектора техничке службе Драган Влаовић казао је да је систем рада угрожен, јер је обустављена набавка материјала, радници више немају мотивацију да долазе на посао, али наду улива залагање надлежних да се ситуација ријеши.

Драган Влаовић, технички сектор

– Сагласни смо са колегама, одустали смо од штрајка и надамо се да ћемо заједничким снагама доћи до неког бољитка, али замолио бих грађане читаве Црне Горе да нам помогну и схвате да немају гдје отићи на рехабилитацију. Ако изгубе ово, изгубили су све – поручио је он.

Разлог за оптимизам и понос, запосленима дају и поруке подршке Норвешких пацијената, чији државни програм се ове године реализује у Турској. Норвежани, према ријечима запослених, најављују да ће ове сезоне у Институт долазити у сопственој режији, јер такву услугу не могу наћи у другим установама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here