Влада ЦГ: Ограничене марже за преко 500 производа

Премијер Милојко Спајић

Влада је уочила да је инфлација која је увезеног карактера таква да је у просјеку ЕУ и због тога смо донијели одлуку да ограничимо марже за преко 500 артикала, рекао је премијер Милојко Спајић, на конференцији за новинаре након сједнице Владе.

– То значи да се не само зауставља раст цијена, већ се и оне смањују. Ове мјере почињу се примјењивати од објаве у Службеном листу, а трајаће до 31. маја. Ми говоримо да ћемо смањити цијене производа, односно 500 артикала које смо лоцирали као најбитније за живот грађана, рекао је Спајић.

Поздрављају, како каже, привреду и трговинске ланце који су имали слуха за ову мјеру.

Прихватили су ову мјеру и заједнички ће се ићи у имплементацију.

Он је казао да мали ланци продавница неће морати да спроводе ову мјеру.

-То би их дисквалификовало са тржишта, направили смо једну мјеру која је јако добра. Смањиће инфлаторни притисак на грађане значајно. Програм ЕС1 је допринио повећању стандарда, а инфлација је дио тог повећања. Али оваквим мјерама ћемо омогућити да се дио врати грађанима, истакао је Спајић.

Додао је да Европа сад 2 ће  бити сљедећи корак у подизању животног стандарда Црне Горе.

– Надамо се да тада нећемо имати увоз инфлације, и надамо се да ћемо ући у период када ће се НЕТО стандард грађана додатно повећавати,  навео је Спајић.

Министар економског развоја и туризма Ник Ђељошај рекао је да ће се лимитирати могућност повећања цијена, а уз то и неминовно долази до пада цијена.

-Трговци ће морати да обиљеже производе у маркетима. Зна се који су производи који су дио ове мјере. Трговине ово морају да спроведу у дјело, то није добровољног карактера. Овим смо увезали стандард грађана, давање предности домаћој производњи и договор са привредом да Влада није неко ко не жели договор. Они су видјели одлучност Владе и дошли смо до рјешења, указао је Ђељошај.

Такође,  је навео да ће мањи маркети бити ослобођени ове одлуке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here