РАДНИЦИ ФИРМЕ УНИВЕРЗАЛ МОНТЕ ОШТЕЋЕНИ?

Фото: Архива РТХН/некадашња наплатна рампа

Бивши радници компаније Универзал Монте, њих петоро, који су били запослени на наплатној рампи на Ситници, истичу да им је фирма остала дужна дио новца за ноћни рад и празничне дане. Спор су жељели да ријеше мирним путем, али друга страна, како наводе, није била заинтересована. Сада су, тврде,  закаснили и за вођење судског спора јер ће фирма бити угашена у фебруару наредне године. У фирми Универзал Монте истичу да радници током разговора о престанку рада и касније током спровођења поступка за престанак рада нису помињали ова потраживања.

Здравко Томашевић,  који је на наплатној рампи радио  13 година, казао је да су  добили од фирме  један дио новца али не и сва потраживања која имају из радног односа. 

-Обратили смо се адвокату и речено нам је  да имамо сва права али и да се фирма гаси па се не можемо наплатити.  Огорчени смо. Радили смо поштено и одговорно. Спорна су дуговања за ноћни и рад током празника, током 13 година рада. Пo неким процјенама 40% иде на ноћни рад плус вјерски празници, што је око  5.000, 6.000 еура, казао је Томашевић.

Радник Милан Вујовић каже да су од фирме добили отпремнине од 2000 до 3000 еура, али у разговору са адвокатима су сазнали да је тај износ требало да буде већи.  Прије пар мјесеци су почели разговоре  и хтјели мирним путем да се договоре, што је и предвиђено медијацијом пред почетак судског спора.

-Кад смо престали да радимо чекали смо да видимо шта ће фирма да нам понуди и они су нама дали неки дио, а много више су обећавали и да ћемо боље бити заштићени.  Сада смо тек сазнали да фирма неће споразумно да се договори са нама. Фирма се гаси у фебруару. Нама остаје сад мало времена да било шта учинимо. Нису испали фер, требало је у старту да нам кажу, овако су нас само завлачили. Назирало се да ће бити договора, али они су у ствари проилонгирали да би добили на времену и дошли смо пред свршен  чин. Наша бивша фирма је била домаћинска, није никоме остала дужна, ако ће нас оштетити, што смо часно и поштено радили, нека им служи на част. Мислим да смо заслужили конкретнији третман, казао је Вујовић.

Директор фирме Универзал монте Ћорђе Влаовић истиче да су упознати  да дио запослених, који за вријеме рада наплатне станице представљају трећину од укупног броја запослених, у овом тренутку сматра да су финансисјки оштећени иако те своје захтјеве уопште нису помињали током разговора о престанку рада и касније током спровођења поступка за престанак рада.

-Као последица тога, са радницима смо се разишли пријатељски и то смо и записнички констатовали. Без обзира на то, наравно да нам је жао послије дугогодишње сарадње, због овакве ситуације. У свему овоме, треба имати у виду да је радницима престао радни однос зато што је тако морало. Компанија је остала без своје дјелатности предајом пута на управљање другоме, а не зато што смо ми због профита или не знам чега другог, тако одлучили, казао је Влаовић.

Раскид споразума о изградњи, функционисању и трансферу (БОТ) пута Мељине-Петијевићи  потписан је 7. маја ове године, након чега је укинуто плаћање путарине на том путном правцу. Из Министарства финансија и социјалног старања тада су  рекли да је  споразумом  предвиђено да то Министарство инвеститору исплати накнаду у износу од четири милиона еура, најкасније до 31.01.2022. године, док је обавеза инвеститора да о свом трошку заврши започету санацију пута, што је и урађено.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here