ПУ: Значајан раст наплате прихода у првих пет мјесеци

Пореска управа остварила је петомјесечну бруто наплату прихода од 702,8 милиона еура, што је 138,4 милиона еура или 24,5 % више него у истом периоду прошле године.

Остварена наплата од јануара до краја маја ове године премашила је и планиране приходе, 95 милиона еура или 15,6 %, саопштено је из Пореске управе.

-Наставља се тренд раста наплате, а најзначајнији је забиљежен код пореза на добит правних лица и додату вриједност (ПДВ), као и доприноса. По основу пореза на добит предузећа наплаћено је 186 милиона еура, 46 % више него у упоредном периоду и 34,4 % више него што је планирано.

Наплата ПДВ-а је износила 170,3 милиона еура, што је 21 одсто више него у истом периоду прошле године, а 4,5 одсто изнад плана. Наплата доприноса за пет мјесеци је износила 226,8 милиона еура, што је 13 % више него у истом периоду прошле године, а осам одсто више у односу на планиране приходе.

Пореска управа се залаже за јачање проактивне комуникације, сервисног приступа према пореским обвезницима и усмјерава дјеловање на једнообразну примјену прописа, у корист грађана и државе, закључује се у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here