Усвојени извјештаји о раду Паркинг сервиса и општинских агенција

Одборници локалног парламента на трећем наставку сједнице локалног парламента усвојили су извјештаје о раду са финансијским планом Паркинг сервиса, Агенције за изградњу и развој Херцег Новог, Агенције за газдовање луком и Агенције за развој и заштиту Орјена. Због недостатка кворума засиједање је окончано, а датум када ће одборници расправљати о извјештајима установа културе и тачкама које се тичу Туристичке организације, биће накнадно одређен.

Током расправе о Предлогу закључка о усвајању годишњег извјештаја о реализацији програма обављања комуналних дјелатности са билансом стања и успјеха Паркинг сервиса Херцег Нови за 2023. годину и Предлогу одлуке о давању сагласности на цјеновник коришћења јавних паркиралишта, директор  Миладин Видаковић казао је да је предузеће у све три категорије, административном, техничком и финансијском добро пословало.

директор Паркинг сервиса, Миладин Видаковић

-Купљен је нови софтвер за контролу и наплату паркирања који ће бити увезан са свим осталим системима, затим тренд бесплатних ваучера за паркирање које додјељујемо пензионерима и родитељима са малом дјецом до годину ће бити настављен, бесплатан паркинг добровољним даваоцима крви. У претходној години смо купили два нова и једно половно возило, покренута је процедура за набавку специјалног возила паук чиме би се технички припремили. Предузеће је претходну годину завршила са позитивним билансом, са 56 хиљада апсолутне вриједности, које ћемо искористити за улагање, опремање предузећа у текућој години, казао је Видаковић.

На питање одборника Марка Лучића како ће се регулисати паркинг на Топлој два, односно питања одборника ГП Ура Николе Радмана да ли се због недостатка паркинг мјеста планира изградња нових гаража, Видаковић је казао да је рађена студија паркирања за Херцег Нови, која ће убрзо бити на јавној расправи.

-На Топлој два на 650 паркираних возила имамо 330 мјеста и нису испуњени услови за рестриктивну наплату зато што немамо довољан број паркинг мјеста. Није проблем цијена од 5 еура на мјесечном нивоу, већ да обезбиједимо довољан број паркинг мјеста. И преко студије и свакодневно разматрамо гдје би се могла направити гаража, гдје су општинске парцеле, унутар блоковски паркинзи за неку можда монтажну гаражу. Томе се морамо посветити, истакао је Видаковић.

Илија Бојанић из ГП Ура је констатовао да граду фали више мјеста за инвалиде, али и да има много несавјесних возача који их користе.

На сједници је једногласно усвојен Предлог Закључка о усвајању Годишњег извјештаја о раду са финансијским извјештајем Спортског центра Игало. Директор Радован Ралевић казао је да су задовољни сарадњом са општиом која је препознала значај улагања у спортску и хотелску инфраструктуру.

Директор Спортског центра Игало, Радован Ралевић

-Реновирали смо два нивоа хотела, један ниво из сопствених средстава, а други уз помоћ општине, тако да  спремно дочекујемо сезону. Пословање је позитивно, с тим што смо и даље у репрограму доприноса. У моментима короне и одлуке Владе о затварању, ми смо једини хотел који није добио никакву рефундацију за тај период. Сада кроз репрограм измирујемо дуг и нисмо кредитно задужени, казао је Ралевић.

Одборница Марина Вукаловић казала је да је у извјештају наведено да је година била рекордна  и питала да ли се планира проширење капицитета хотела због тренда и потреба тржишта.

одборница Марина Вукаловић

Ралевић је одговарајући на питања казао да је у припреми израда идејног рјешења, пројекта за надоградњу хотела.

Усвојен је и предлог Закључка о усвајању Годишњег извјештаја о раду са финансијским извјештајем Агенције за изградњу и развој Херцег Новог. Директор Александар Ковачевић казао је да су у прошлој години обављали надзор на више пројеката међу којима су канализација у Зеленици од магистрале до клуба пензионера, пасарела у Бијелој, реконструкција крова СМШ „Иван Горан Ковачић“, школе у Суторини.

директор Агенције за изградњу и развој, Александар Ковачевић

-Били смо надзор на преко милион и по еура вриједности  асфалтираних и бетонираних улица. Шеталиште у Игалу биће завршено до краја седмице. У синергији са извођачем и Морским добром смо направили искорак на траси шеталишта, поплочали терасе које гравитирају тим дијелом шеталишта и средили плато испред поште. Шеталиште је требало да буде завршено до 1. јуна, а разлог продуженја су временске прилике, казао је Ковачевић.

Одборник Демократа Ђуро Цвјетковић питао је докле се стигло са пројектом израдом капеле и гробља у Баошићима и да ли је у план уврштен крак Норвешке улице у Баошићима, али и докле се стигло са радовима на шеталишту од хотела Плажа до Мељина јер су привредници у том дијелу негодовали што јсу активности почеле пред сезону.

Одборник ГГ Нови побјеђује Марко Лучић казао је да је извјештај уопштен,  да је наведено да имају 15 запослених, а да има више и да је присутно политичко запошљавање. Питао је и зашто 90 % пројеката иде доста споро, спорадично и анемично и да квалитет није добар.

Одборник Никола Радман упутио је сугестију да извјештај мора бити прегледнији нарочитро у финансијском дијелу.

-Примјените класичну методу, приходи, расходи, аналитика као што остала предузећа достављају.

Директор Ковачевић казао је да ће пројекат за капелу и гробље у Баошићима бити завршен за 10 дана и да је крак у Норвешкој улици сада дио тендера. Агенција није надзор на дијелу реконструкције шеталишта од хотела Плажа до Мељина већ ГПЦ из Подгорице, али да су посредовали да сви буду задовољни.

Додао је да је по систематизацији предвиђено да Агенција има 29 радника, а да је запослено 22 и да има два помоћника.

Ковачевић је казао да је лични утисак Лучића за пројекте и да је реконструкција степениште Елизе Дуковић дуго трајала, али да је урађено беспрекорно.

Предлог Закључка о усвајању Годишњег извјештаја о раду са финансијским извјештајем Агенције за заштиту и развој Орјена је конципиран је на три кључне цјелине: финансијски извјештај, маркетишки пласман и извјештај привредне дјелатности Парк природе Орјен, казао је директор Ђорђе Станојловић.

Лучић је казао да би Агенцију укинуо јер регистрација није урађена какао треба, као ни избор директора. Додао је и да се дигла полемика око Парка природе Орјен  јер Одлука није по закону.

-Нису урађене одређене студије које су предуслов за проглашавање  Парка природе. Ово подручје и  треба да буде проглашено Парком природе јер је тај дио бисер и треба увести ред, али треба да све буде по закону да би се мого прогласити Парком природе. Имовина грађана је угрожена и потписана је петиција преко 300 потписа, казао је Лучић.

Станојловић је казао да је предсједник адреса за конкурс али да сматра да је био исправан и додао да је конкурс  трајао  дуже него сви конкурси у осталим предузећима. Казао је да Агенција није имала значајнију улогу када су у питању границе Парка природе већ да су и посматрач и медијатор са надлежним министарством.

Предсједник СО  Иван Отовић казао је да постоји потреба да се Агенција трасформише, јер сад има  много нејасноћа.

-Од почетка није постављена на одрживим основама. Подржавам предлог одборника Лучића да се општина више ангажује поводом иницијативе мјештана Крушевица и Врбања јер је дошла пред Уставни суд који треба да преиспита  Одлуку.

Одборник УРЕ Никола Радман казао је да је 2009. године тај простор проглашен Парком природе у скопу националних закона.

Никола Радман, УРА

-Ми тада нисмо на правичан начин одредили границе тог простора. Тек смо  сада уз помоћ Агенције за заштиту животне средине пришли изради Елабората и коначно дефинисање граница. Како сам информисан Елаборат је завршен, враћен је на усаглашавање и дате су примједбе грађана. Сад се чека да се изјасни Агенција за заштиту животне средине, након чега би ми требало да донесемо одлуку, казао је Радман.

Прилком представљања Предлога закључка о усвајању годишњег извјештаја о раду са финаснсијским извјештајем Агенције за управљање Градском луком Шквер, директор Агенције Божо Укропина је казао да је послије двије тешке сезоне, 2023. била година опоравка.

дуректор Агенције за газдовање градском луком, Божо Укропина

-Од априла претходне године смо поново самофинансирајућа фирма, такође знате да смо имали велике посљедице због невремена у јануару 2023. Морам рећи да немамо ни приближно исте услове са другим предузећима, немамо елементарне услове за рад, нити знамо са чим располажемо од покретне и непокретне имовине и то су вишегодишњи проблеми. Што се тиче прихода од везова од 80- 90% искоришћености ту можемо бити задовољни јер газдујемо само пристаништем, истакао је Укропина.

Због недостатка кворума засиједање је окончано, а датум када ће одборници расправљати о извјештајима установа културе и тачкама које се тичу Туристичке организације, биће накнадно одређен.

 

1 COMMENT

  1. Parking Servis je od Tople 2 napravio enklavu besplatnog parkinga. Za stanare vlasnike stanova to znaci da njihova dvorista zgrada postaju parking mjesta gdje se parkiraju turisti koje dovode lokalni iznajmljivaci apartmana, pokazu im „besplatan parking“ i tu „turista“ iz regiona usidri svoje vozilo na sedmicu, dvije tri, a stanovnici zgrada nemaju gdje parkirat. To su mahom dvorista zgrada i parcele drzavne zemlje kotara Topla 2 koje je GP Prvoborac dobio za izgradnju i arhitektonsko uredjenje. Ta dvorista pripadaju vlasnicima stanova u zgradama na Toploj 2. Zabiljezeni isu i slucajevi gdje se privatno zemljiste i parkinzi ogranicavaju rampama. Ako opstina i Parking Servis ne mogu povecati i rijesiti parkiranje za sve stanovnike naselja Topla 2 onda su upravitelji zgrada i predsjednici kucnih savjeta duzni da se izbore da dvorista zgrada budu pretvorena za parking rezidenata. Ovako neobiljezena prisiljavaju stanovnike da svoja auta ne micu i da koriste druge vrste prevoza, jer kad se vrate parkinga vise nece biti. U zimskom periodu je situacija snosljiva, ali za vrijeme turisticke sezone je potpuno nesnosljiva. Neshvatljivo je i da u ovom naselju zivi znatan broj opstinskih funkcionera koji vjerojatno zele da se ovo pitanje parkinga rijesi, ali ili nemaju nacina ili neznaju kako pristupiti problemu. Dosta se govori i dosta se nagadja, a osim tog oznacavanja nema drugih pomaka. Parcele koje su drzavne i dvorista su zgrada moraju biti dane za koristenje parkinga za vlasnike stanova, ocito je da opstina s tim parcelama nema mogucnost raspolaganja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here