Прво озбиљније истраживање лукобрана Градске луке

Јавно предузеће за управљање морским добром расписало је тендер за израду студије за санацију – реконструкцију лукобрана Градске луке Шквер.

Директор Агенције за управљање градском луком Божо Укропина казао је да би студија требало да покаже у каквом стању се налази лукобран, која средства су потребна да би се он заштитио са спољне стране и у каквом стању су плоче, односно камене громаде, на којима пристаниште стоји. Радиће се  геоиспитивања, како би дошли до валидних информација и пројектном документацијом дало право рјешење за заштиту лукобрана и пристаништа.

Божо Укропина, директор Градске луке

-Ово је прво озбиљније истраживање. Радиће се испитивања на већој дубини јер је прошлог пута рађено на дубини од 1,5 метара. У том дијелу је само насип а да би добили бољу слику мораће да се иде на већу дубину. Имаћемо пресјек у каквом стању се налази горњи слој насипа и у каквом су стању громаде, плоче и до коликог помјерања је дошло, казао је Укропина.

Објашњава да је голим оком видљиво да је потребна  заштита са спољне стране.

-Због година, невремена, циклона, земљотреса 1979. године та заштита је попустила а када се дешава плимни вал наше пристаниште је под водом, каже Укропина.

Сматра да би санацију лукобрана требало искористити да се направи још једна стаза за шетњу, затим мобилни везови како би повећали капацитете са спољне стране током љета.

-Можда се може извести и да пловила имају приступ пумпној станици са спољне стране да не би морали улазити у акваторијум луке.

Тендер је вриједности око 30 000 а колико ће коштати радови знаће се након израде студије.

-Раније су процјене биле да би сама заштита са спољне стране коштала око 300 000 еура. Од 1955. године се није ништа радило и ово је први корак ка рјешавању тог проблема, казао је он.

Укропина очекује да ће,  без обзира која ће бити Влада, следеће године потписати уговор за дугорочни закуп акваторијума и да ће градска управа почети да газдује овим простором на прави начин.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here