Др Зградић: Едукација и превенција најважније у борби против HIV/AIDS-a

Фото: РТХН/ епидемиолог др Слађана Зградић

Дом здравља Херцег Нови један је од седам у Црној Гори, који чине мрежу Савјетовалишта за ХИВ. Од 21. до 25. новембра је организовано добровољно и повјерљиво савјетовање и тестирање на ХИВ, а након паузе због короне, фокусирани су на промоцију Савјетовалишта, едукацију и превенцију.

Поводом Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, разговарали смо са епидемиологом у Дому здравља Херцег Нови, др Слађаном Зградић, која потврђује да је и у нашем граду евидентан пораст броја инфицираних, међу којима има и новопридошлих из Русије и Украјине.

-Имамо регистровани пораст и нове случајеве. Уствари, то нису нови, већ стари случајеви међу људима који су нам дошли  у последњих годину дана, нажалост, из ратом захваћених подручја Русије и Украјине. Пацијенти се јављају зарад своје редовне терапије, па смо на тај начин добили податке везано за њих. Они сад постају интегрални дио нашег друштва јер живе, раде и крећу се ту гдје смо сви ми. Битно је да знамо да они добијају своју редовну терапију и да је све то контролисано, прије свега због њиховог здравственог стања.

Херцег Нови је један од градова који већ годинама нуди добровољно и повјерљиво савјетовање и тестирање на ХИВ. Након паузе због короне, последњих мјесеци су много радили да омогуће поновно функционисање Превентивног центра.  

-Ми смо један од домова здравља који је на такав начин повлашћен, јер немају сви домови здравља Савјетовалиште за превенцију ХИВ-а гдје се свака особа може добровољно пријавити на  тестирање  и савјетовање, и у исто вријеме тестирати, а да притом буде потпуно сигуран да су сви подаци заштићени, да је то савјетовање и тестирање повјерљиво и беспластно, што је у основи читаве приче. Поново покушавано да промовишемо то савјетовалиште, да до људи дође адекватна информација и да знају да имају овдје у граду мјесто гдје се могу јавити уколико имају било какву сумњу да су евентуално били изложени неком ризику, или да би им само дали савјет ако рецимо живе са особом која је обољела од ХИВ-а, односно АИДС-а.

Др Зградић истиче да су у борби против ХИВ/АИДС-а најважније едукација и превенција, које треба спроводити активно и удружено на више нивоа.

-Ми се и даље боримо са свим тим ризичним начинима понашања, трудимо се да промовишемо здраве стилове живота и у том смислу радимо едукације. Као и сваке године, у нареднх седмицу-двије посјетићемо просвјетне установе у херцег Новом. Циљна група су нам дјеца  пред крај основне школе и у средњој школи, гдје радимо едукацију о здравим стиловима живота, о начину коришћења заштите, нудимо им могућност за савјетовање и помоћ у том смислу.

Савјетовалиште за превенцију ХИВ-а у Дому здравља Херцег Нови на услузи је заинтересованима радним данима, у оквиру Превентивног центра. Др Зградић најављује и да ће ускоро бити отворено, једно од пет у Црној Гори, Савјетовалиште за дојење, послије Нове године планирано је поновно покретање Савјетовалишта за труднице, а у наредном периоду ће бити активирано и Савјетовалиште за дијабетес.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here