Општина ће тражити од државе да уврсти нове пројекте у Капитални буџет за наредну годину

У организацији Агенције за изградњу и развој Херцег Новог реализују се бројни инвестициони пројекти уз подршку Општине и Управе за капиталне пројекте Црне Горе, раније, јавних радова. Негативне су реакције што Влада Црне Горе није уврстила нити један пројекат из Боке Kоторске на листу пројеката, које ће у наредној години финансирати из државног Капиталног буџета.

Према ријечима извршног директора Агенције за изградњу и развој Херцег Новог Александра Ковачевића, Општина ће покренути иницијативу да се амандмански дјелује у републичком парламенту, на селектовани предлог Владе, односно, комисије за избор пројеката, које је кандидовала локална самоуправа за финансирање нових пројеката из државне касе:

– Немамо позитивни однос према томе, у сваком случају ће се амандмански да реагује, у дијелу приче, да неки започети пројекти треба да се завршавају и да видимо шта се може одобрити од нових. Општина је као институција, предала захтјеве за нове капиталне инвестиције за 2023. годину, али није добила, тако да ће се амандмански дјеловати у Скупштини Црне Горе да се барем неки аплицирани пројекти уврсте у буџет. Наравно, да нико од нас не може бити задовољан, ако нови пројекат није уврштен, али с друге стране морамо бити задовољни, на оно што смо ове године имали, јер дуго времена нисмо имали прилив средстава од државе, навео је Ковачевић.

Општина ће да апелује да неколико важних пројеката уђе у државни буџет за наредну годину, што је неопходно у развојном инвестиционом смислу:

 – Кандидовано је највише инфраструктурних пројеката, између осталих, послали смо захтјев за потпуну санацију и адаптацију пута ка Ублима, односно, градској депонији, у дужини од седам км. Послали смо и захтјев за наставак реализације пројекта основне школе у Игалу и факултетског дијела, на што се дуго чека. Општина је за изградњу школе у Игалу, од Владе добила Урбанистичко -техничке услове (УТУ), тако да је аплицирано да се та прича настави. Кандидовано је још неколико пројеката ,између осталих, асфалтирање око четири км пута ка Обоснику на Луштици и други, објашњава Ковачевић.  

Подсјећамо, Управа за капиталне пројекте објавила је тендер за израду главног пројекта и извођење радова на изградњи панорамске гондоле Игало – Илиница, процијењене инвестиционе вриједности око девет милиона еура. Рок за израду Главног пројекта је три мјесеца од дана потписивања уговора, а рок за извођење радова годину од дана увођења у посао.  

Фото: Агенција за изградњу и развој / Пројекат „Ћиро II“ Pump track

У Агенцији за изградњу и развој града, у оквиру Међународног програма  „Ћиро II“,  пројекат ће бити завршен до 1. јануара.

– Пројекат обухвата Пумп трек полигон (Pump track),  угостељски објекат у Суторини, бициклистичку стазу (Mountain bike) на траси старе жељезничке пруге у Суторини, видиковцима, одмориштима, те другим инфраструктурним и едукативним садржајима. Иначе, Пројекат Агенције за изградњу и развој Херцег Новог “Ревитализација ускотрачне жељезничке пруге кроз Херцег Нови – Ћиро II” добио је трећу награду на Међународном салону урбанизма који је организован у Kрагујевцу.

Општина Херцег Нови потписала је уговор о извођењу радова на изградњи путне инфраструктуре и санацији локалних путева у Србини, Кумбору, Доњим Сасовићима и Дреновику. Укупна вриједност уговора износи више од 245 000 еура, казао је Ковачевић.

Фото: ЈГП Фидија / Пројекат саобраћајнице у насељу Жагер

У сарадњи са Управом за капиталне пројекте, расписан је тендер за пут у Жагеру, који ће повезивати Јадранску магистралу са приобалним путем у Бијелој, а од изузетног је значаја како за локално становништво, тако и за завршетак изградње новог хотелског комплекса на овој локацији. Вриједност ове инвестиције износи 211.668 еура, са обрачунатим ПДВ-ом, а радове ће изводити предузеће „Бокић“ које је изабрано као најповољнији понуђач.

Поново je расписан тендер за изградњу пасареле у Зеленици, у вриједности преко 140 000 еура. Реализују се и бројни други инфраструктурни пројекти на подручју Општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here