Асистенти значајна подршка особама са оштећеним видом

Фото: Pixabay

Организација слијепих за Котор, Херцег Нови, Будву и Тиват је и током 2022. године, успјешно реализовала све предвиђене активности и пројекте.

-Премда смо готово на завршетку календарске године и преостаје још пуних мјесец дана до краја, можемо рећи да смо били веома успјешни и продуктивни у реализацији активности. Можемо се похвалити веома лијепом и успјешном сарадњом са Заводом за запошљавање Црне Горе, Бироом рада Херцег Нови. У сарадњи са њима успјели смо да завршимо реализацију Јавног рада и то по шести пут узастопно, казала је секретарка Организације, Афродита Кнежевић.

Организација је реализовала програм „Јавни рад“, под називом „Сигурним кораком ка успјеху, уз подршку персоналне асистенције особама оштећеног вида“, у трајању од четири мјесеца, од 1. августа до 30. новембра ове године.

У оквиру тог пројекта запослена су три лица са евиденције незапослених који су током протекла четири мјесеца пружали услуге персоналне асистенције лицима оштећеног вида, а која живе на територијама општина Херцег Нови и Котор.

Услуге које су персонални асистенти пружали особама оштећеног вида су: помоћ особама оштећеног вида приликом одласка код љекара, у набавку намирница, љекова, потрепштина за личну хигијену, потрепштина за хигијену личног простора, гардеробе и обуће, помагати приликом одласка у пошту, банку или неку другу јавну институцију; административни рад Организације, преглед пристигле поште и електронске поште; прилагођавање литературе у облик (формат), приступачан особама оштећеног вида; организовање радионица о здрављу; помоћ приликом оспособљавања за коришћење тифлотехничких помагала и асистивних технологија – помагала прилагођених особама оштећеног вида; обука и помоћ приликом израде сувенира ручне израде.

-Велико задовољство нам причињава реализација активности и програма, а које служе за побољшање свакодневног живота особа оштећеног вида, јер су те особе претежно лошијег здравственог стања и нису самосталне у свакодневном животу, па им је из тих разлога неопходна туђа помоћ. С обзиром на то да су већином чланови њихових породица заузети и немају много времена, овакав вид помоћи је значајан за особе са инвалидитетом, наводи Кнежевић.

Са друге стране, каже она, лица која се запошљавају у оваквим програмима припадају категорији теже запошљивих лица.

-Они се дуже вријеме налазе на евиденцији незапослених лица, имају недостатак образовања, немају довољно радног искуства, старије су особе или припадају ромској популацији, саопштила је Кнежевић.

Сматра да би задовољство корисника и лица која се запошљавају било још веће када би програми трајали дуже и када би постојало више едукација за опхођење са особама са инвалидитетом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here