ПРВИ КОРАЦИ КА РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА МУЗЕЈСКОГ КОМПЛЕКСА ТОПАЉСКЕ КОМУНИТАДИ

Општина Херцег Нови именовала је Организациони тим за припрему и реализацију пројекта музејског комплекса Топаљске комунитади у циљу развоја културе и заштите културних добара, саопштавају из Службе за информисање Општине Херцег Нови.

Музејски комплекс би се састојао од три објекта из периода оснивања Топаљске комунитади: постојеће Његошеве школе и још два објекта која су у то вријеме имала улогу сједишта локалне управе и парламента. Задатак Организационог тима је да у наредном периоду спроведе потребне кораке и обезбиједи формално-правне услове за реализацију пројекта, речено је на првом радном састанку.

Пројекат је предвиђен Стратегијом развоја општине Херцег Нови за период до 2023. године, у оквиру ширег пројекта санације и реконструкције урбаног амбијента „Стара Топла“.

Партнери у реализацији биће Општина и Црквена општина топаљско-херцегновска, које су прије три године заједничким снагама успјешно завршиле адаптацију Његошеве школе и отвориле тај објекат поводом обиљежавања 300 година од оснивања Топаљске комунитади.

Планирани рок за реализацију пројекта музејског комплекса је двије године. Предвиђено је да током тог периода буду адаптирана још два објекта из периода Топаљске комунитади, који ће, заједно са Његошевом школом, чинити репрезентативну цијелину од изузетног историјског, културног и туристичког значаја.

Топаљска комунитад или градска општина основана је 1718. године и представља историјску претечу данашње Општине Херцег Нови. У периоду када је град био под влашћу Млетачке републике локално становништво се дипломатски изборило за висок степен самосталности.Топаљска градска општина аутономију у управи, духовну аутономију, као и могућност коришћења свог писма и језика у свакодневној администрацији, што је имало пресудан значај за становништво у Херцег Новом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here