Институт је одавно увео Црну Гору у Европску унију, једна је од порука са протеста у Подгорици

Синдикална организација Института “Др Симо Милошевић” Игало и Унија слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) наставили су акцију спашавања ове здравствене установе протестом који је у 14 сати почео испред зграде Владе Црне Горе.

Предсједница Синдикалне организације др Марија Обрадовић поручила је да су у Институту највреднији запослени, те да је најважније сачувати људске ресурсе.

-Запослени и у овој најтежој години у дугој историји Института раде одговорно свој посао. Одлучили су да на страну ставе своје муке и чињеницу да су им плате касниле од три до пет мјесеци, због наших пацијената.

Запослени су, како је поручила, одани послу због малишана који направе прве кораке и изговоре прве ријеч у Институту, али и због старијих пацијената, који на рехабилитације долазе након срчаних и можданих удара, повреда и операција.

Захвалила је премијеру у техничком мандату, Дритану Абазовићу на понуђеном потпису за петицију коју је до сада потписало преко 10 хиљада грађана.

– Оно што ми тражимо је да ставите потпис на верификацију Колективног  уговора и потпис за спас Института Игало, поручила је Обрадовић.

Министру финансија Александру Дамјановићу поручила је да „дуг Југобанци није само дуг запослених“, те додала да је он „наш дуг“.

-Молим Вас да га ријешавате, додала је Обрадовић.

Казала је и да ће министартво здравља под министорм здравља Драгославом Шћекићем остати упамћено „као оно које је девастирало Институт“.

-Институт је једини бастион одбране који је остао. Морамо га сачувати јер припада свим грађанима. Тражимо хитно потписивање колективног уговора односно његову верификацију, исплату заосталих плата, рјесавање питања Југобанке, статусног питања Института. Хитно почните преговоре са мањинским акционарима, Институт мора бити државно власништво, навела је Обрадовић.

Ивана Михајловић из УССЦГ је  казала  да јој је посебно драго што је дио покрета који указује на праве вриједности у Црној Гори, а једна од њих је Институт Др Симо Милошевић.  С друге стране, како је рекла, тужна је што на овај начин морају да бране оно што је само по себи морало да буде одрживо као бренд ЦГ.

-Тужна сам што данас не говоримо о томе како да додатно наградимо и стимулишемо запослене у Институту већ данима и мјесецима говоримо како да заштитимо њихова права из радног односа, право на зараду. Тужна сам и због тога што данас умјесто да говоримо како да проширимо капацитете ми се трудимо да очувамо постојеће и радна мјеста оних људи који су од Института створили институцију која на најбољи начин промовише Црну гору у региону и Европи.

Казала је да има осјећај да нико у Црној Гори никада неће одговарати за тренутно стање у Институту.

Михајловић је казала да је Институт Игало увео Црну Гору у Европску уније много прије него што су почели званични преговори о приступању европској заједници.

-Вишедеценијским враћањем пацијената доказали сте да сте у рангу европских стандарда када је здравствени туризам у питању и стручност, казала је она и истакла да Институт мора остати у државном власништву.

Након протестне шетње Карађорђевом улицом протестни скуп ће бити  настављен на  раскрсници булевара Станка Драгојевића и Светог Петра Цетињског.

На скупу су говорили и  Саво Кнежевић, предсједник НВО Прво удружење родитеља дјеце и омладине са сметњама у развоју, Милисав Кораћ, предсједник НВО Национална асоцијација заштите дјеце са сметњама у развоју и  предсједница Удружења физијатара Црне Горе Милена Аџић.

Унија слободних синдиката је почетком августа, у сарадњи са синдикалном организацијом Института и Општином Херцег Нови, покренула кампању за спас и очување овог реномираног бренда црногорског здравственог туризма, у оквиру које је у 13 градова организовано потписивње петиције за спас Института.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here