ПРОТЕСТ АУТОПРЕВОЗНИКА: ТРАЖЕ САСТАНАК С НАДЛЕЖНИМ МИНИСТАРСТВИМА

Црногорски аутобуски превозници организовали су протестну вожњу у Подгорици, међу којима су били и представници из Херцег Новог. Протест је организовала НВО „Кластер превоза Црне Горе“, а у вожњи је учествовало преко 120 аутобуса из 70 фирми.

Представник те НВО, Милан Становић, казао је да су приморани на овакав вид протеста, јер нијесу добили никакав одговор од надлежних институција на захтјев да им се помогне.

„Зато смо овдје да их подсјетимо да и ми постојимо и да смо у проблему, а да њихов однос који је крајње некоректан није уопште прихватљив за наше превознике. Уопште нас не констатују, јер немамо никакве одговоре на наше дописе, а ево се већ годину дана дописујемо с њма“, казао је Становић.

Како би се разишли с улица затражио је од министара Младена Бојанића, Милојка Спајића и Јакова Милатовића да их приме на састанак.

„Замолио бих, овим путем, да нас не избјегавају и да нам не шаљу замјенике, којима мандат траје до понедељка, јер је то показатељ да то није лијеп однос према нама. Ово је бранша која упошљава преко 2000 запослених, која је у кризи и која је пред гашењем. Више не можемо, оно што нама треба је одговор на наше захтјеве“, рекао је Становић.

Он је најавио протесте за сјутра и прексјутра и то по круг више него данас.

„Осим ако нам се не обрати министри које сам позвао. Ја би их овим путем подсјетио да су на овим позицијама како били нама на услузи. Ми смо ти који њихове плате плаћамо, а због њиховог неадекватног односа ми смо оту гдје јесмо. Надам се да ће наћи сат времена за нас у било које доба дана”, истакао је Становић.

Додао је да се захтјеви аутопревозника тичу спашавања ове бранше.

„Тражимо директну финансијску помоћ од 500 еура по свакој возној јединици. Захтијевамо и посебну кредитну линију код Инвестициона развојног фонда, гдје би ми могли да се заадужимо по повољнијим каматним стопама и гдје би се наши аутобуси прихватили као основна средство као колатерал. Ту је и репрограм пореских обавеза на 24 мјесеца, ослобађање плаћања тунела Созина. Једна битна ставка, која је неправедно укинута у августу, је и повратак акцизе која је укинута“, навео је Становић.

Становић је истакао да им требају конкретни одговори како би знали какве пословне одлуке да доносе.

„Да ли ћемо ићи у отпуштање радника, што ми апсолутно не желимо, јер ово је бранша која, у нормалним условима, има дефицит радне снаге и има потенцијал да запосли још радне снаге када све ово прође. Али ако будемо приморани ми ћемо морати и раднике да отпуштамо. Нама су потребни одговори и то не одговори путем медија, него одговори на дописе.”, поручио је представник те НВО „Кластер превоза Црне Горе“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here