ДИГИТАЛИЗАЦИЈА БИОСКОПА И У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Министарство просвјете, науке, културе и спорта финансираће дигитализацију биоскопа у Дворани Парк, казала је Гордана Крцуновић Поробић, директорица Херцег феста и консултант у ресору културе надлежног министарства, гостујући у емисији „У четири ока“ РТХН уреднице Нине Алорић.

Према њеним ријечима, у току је израда плана у сектору културе за 2021. годину у којем, овог пута, има мјеста за Херцег Нови.

-Претходно Министарство културе је радило дигитализацију биоскопа, али нажалост, на тој листи није било Херцег Новог. Урађена је дигитализација биоскопа у Никшићу, Подгорици, Котору, Тивту, Мојковцу, опредељена су средства за биоскоп у Бару и Улцињу. Нажалост, Херцег Нови су заобишли иако се у нашем граду одржава Филмски фестивал који је од државног значаја. Улагање у биоскоп у Дворани парк било би и улагање у фестивал, казала је Крцуновић Поробић.

Истакла је да поред зимског биоскопа који ће бити завршен током ове године, Херцег Нови ће имати и модеран љетни биоскоп.

-Кроз трилатерални пројекат Fortitude, обезбјеђена су средства за биоскоп на тврђави Форте маре, са најсавременијом опремом. Надам се да ћемо љетос успјети да обезбједимо опрему мада корона све то доста усорава.

Поробић Крцуновић је ангажована као консултант у ресору за културу Министарства просвјете, науке, културе и спорта, али како је истакла, Херцег Нови остаје њен приоритет не само јер је њен родни град, већ и зато што је претходна културна политика маргинализовала потребе наше општине.

-Част ми је, али и прилика да искуство стечено у области културе примјеним и допринесем реформи која се примјењује у ресору културе. У том ресору у току је ревизија директората који су постојали у претходном министарству. Уочене су многобројне неправилности, расподјела средстава на основу конкурса и ван њега је била селективна. Многи наши умјетници су покушавали, конкурисали, били одбијани и одустајали су. Свједоци смо и одређених протеста али позадина тога су углавном одбрана привилегија и комфора у којем су црногорски државотворни умјетници живјели, казала је Крцуновић Поробић.

Она је објаснила да је културна сцена била затворена и није било мјеста за све.

-Умјетници су напшутали Црну Гору како би градили каријеру у региону и Европи.

О актуелностима везано за новске тврђаве, палату Буровина, Филмском фестивалу, Празнику мимозе, осталим културним дешавањима и актуелностима у Херцег Новом, погледајте у емисији „У четири ока“.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here