Прослављена слава храма Светих Сергија и Вакха на Подима

Слава храма на Подима, посвећеног светим Сергију и Вакху-Срђевдан, прослављена је светом литургијом, коју је служио јеромонах Макарије, игуман манастира Савина. Саслуживали су свештеници парохије топаљско-херцегновске и рисанске.

Након литије и ломљења славског колача, игуман Макарије је у бесједи истакао да из срца излази и добро и лоше, те да ће се људима по срцу судити.

-Људско срце може да буде царство Божије, а може да буде и радионица сатанина како су говорили стари наша браћа богомољци у свом древном покрету и када је владика Николај Жички подржао покрет. Морамо размишљати о ономе што је у нашем срцу, је ли то покајање, мир је ли то љубав, то ћемо дјелима показивати, казао је у бесједи игуман.

Покајањем и љубављу живјели су сви свети међу којима и мученици Сергиј и Вакх, назначио је игуман Савински Макарије.

 

-Они су кроз вјеру и покајање прије свега дошли до мјере да добију мученичку благодат и пострадају за живога Бога. Бог им је дао такву силу да им непријатељи не могу ништа чак и када су их убили, само су их још више прославили. То је смисао живота у овоме свијету, закључио је игуман Макарије.

Најбоље се покајањем прославља јер је Господ доброчинством увео у царство своје и разбојника и цариника казао је парох пођански, протојереј Александар Папић, који је захвалио свештенству и вјерницима на овом молитвеном сабрању.

-Евхаристије нема без жртве љубави, хвала свима што се из године у годину редовно окупљамо, у славу Божију а онда у славу и чест ових дивних и светих мученика Сергија и Вакха, поручио је протојереј Папић.

У парохијском дому, у порти храма, припремљена је празнична трпеза.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here