Прослављен Дан ОШ Орјенски батаљон – Љубав и мир нам свима требају

Мир, љубав и толеранција за сваког човјека подједнако – мото је данас одржане приредбе којом су ученици и наставници ОШ „Орјенски батаљон“ прославили свој дан. Уз 67. рођендан, објављен је и 11 број часописа Једра.

На различитим свјетским језицима поручили су да ће мира бити онда када снага љубави замјени љубав према моћи али и када људи буду довољно љубазни једни према другима јер свијету увијек недостаје љубави. Око идеје мира у свијету и разумјевања различитости слагали су мозаик пјесама, плеса, музичких тачки, рецитација, а све завршили заједничким колом фолклораша Слоге и Културне мреже Бијела.

Пожељели су школи за рођендан ниску најљепших жеља.

– Школи желим још пуно година и да, као и данас, сви учествујемо и прослављамо.

– Желим школи да има много ђака, да сви учимо у њој и да са нама буде и наша учитељица.

– Заиста је дивно било на приредби, сви смо се лијепо провели и добили много похвала. Желим да се захвалим нашој педагогици Соњи што се трудила и помагала нам, разредној, нашем тренеру фолклора и свима који су учествовали у припреми приредбе

Од 1812. године школа у Бијелој образује младе нараштаје, а у данашњој згради, задужбини Мила и Ане Злоковић, су од 1955. године. Од тада се број ученика повећава, а њихови успјеси постају све значајнији, подсјетила је директорица школе Наташа Франић.

– У овој школској години уписано је 629 ученика у 31 одјељењу. Премда се школа налази у малом мјесту, до сада је дала огроман допринос у културној и просвјетној мисији, не само у локалној заједници него и много шире. Из њених клупа су изњедрене бројне генерације, а у љетопису је забиљежен велики број успјеха и награда ученика и запослених. И у претходној години ученици су учествовали на Државном такмичењу у знању из математике, енглеског језика и хемије, на Олимпијади знања, међународном такмичењу Математика без граница, ликовним и литерарним конкурсима, такмичењу у рецитовању, шаховским турнирима, и свуда су постигли запажене резултате, казала је директорица Франић.

Свакодневно је потребно радити на унапређењу услова рада и боравка дјеце у школи, а то су препознали у ресорном министарству, локалној управи, мјесним заједницама од Каменара до Ђеновића, родитељи и привредници.

– Желим да захвалим свима на изузетној сарадњи и разумјевању чињенице да улагање у образовање улажемо у бољу будућност цијеле заједнице. И ове године нас очекује много рада у свим сферама живота школе. Сигурна сам да ћемо заједничким снагама успјети да смањимо последице начина живота и учења у годинама короне и да ће ова школа изњедрити још једну успјешну генерацију ученика, казала је директорица Франић.

Успјеси ученика и наставника, бројне акције, ваннаставне активности којима свакодневно попсвећују пажњу, нашли су мјесто међу корицама 11. броја часописа Једра чији је уредник и овог пута професор Милун Ђурђевац.

– Овај часопис је настао захваљујући и даровитим ученицима, успјешним наставницима, стручним сарадницима и многобројним активностима које карактеришу савремени свијет. Заиста, сви резултати наше школе у наставним и ваннаставним активностима нашли су мјесто на страницама овог часописа. Надам се да ће и будуће генерације наћи своје мјесто на страницама овог школског времеплова и као што рече велики поета Његош „Гдје је зрно клицу заметнуло, ондје нека и плодом почива“, истиче проф. Ђурђевац.

Овогодишње издање часописа „Једра“ објављено је на Фб страници и порталу школе, а ускоро ће бити и у штампаном издању.

Свечаности поводом Дана школе присуствовали су представници Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови, Дјечијег дома Младост, свих васпитно образовних установа у нашем граду, Мјесне заједнице, Центра безбједности, као и ученици, родитељи и бивши запослени у овој установи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here