Бројни програми Духовног центра Св. Кирило и Методије у Зеленици     

Црква Свете Тројице у Кутима

У Духовном центру Свети Кирило и Методије у Кућанској парохији, поред организације културних догађаја, баве се хуманитарним активностима, организују школу вјеронауке, спорта, фолклора за дјецу и младе из цијелог Херцег Новог.

Духовни центар окупља младе, којима се нуде садржаји у циљу очувања традиционалних вриједности и уздизања значаја спорта и других вјештина, што је од изузетног значаја у времену бројних изазова и отуђења, казао је за РТХН, протојереј парох Кућански, Драго Пешикан:

–  Прво што смо омогућили да Фолклорно друштво из Зеленике обавља пробе и вјежба у просторијама Духовног центра. Нису имали гдје да вјежбају а ми смо их прихватили. То смо, првенствено, урадили за дјецу, омладину. Од 150 чланова Фолкора, њих 60 је похађало вјеронауку. У Духовном центру  вјежбају дјеца из цијелог града у фолклору, који има традицију преко 80 година. Приређујемо многе културне садржаје, промоције књига, хуманитарне догађаје. Имали смо, између осталих, промоцију  књиге епских пјесама Славка Перошевића и многе друге програме, уприличили духовне и хуманитарне вечери…

Поред рада Фолклора и вјеронауке у Духовном центру Св. Кирило и Методије, од ове године ради и школу спорта:

 – Имамо карате и кјокушин карате школу за дјецу. Кјокушин карате, којим сам се бавио је најјача и најпопуларнија врста каратеа у свијету. Тај спорт је донио Јоко Кривокапић из Бијеле, који је био први мајстор те вјештине у бившој Југославији, а 1973. године постао је међународни мајстор у кјокушин каратеу, прича отац Пешикан.     

Ове године се навршава 40 година од почетка спортске каријере, свештеника и врсног спортисте оца Драга Пешикана. Поред кјокушин каратеа дуго година се бавио и спортским  шотокан каратеом.

– Карате је умјетност покрета, поред спорта има и духовни карактер. То потврђује један од најбољих каратиста свих времена и свештеник, Војислав Билбија, који је кјокушин карате донио на наше просторе.У Манастиру Крка је од 1969. године монахе поучавао кјокушин каратеом, а он се учио духовној борби. Духовна је већа и тежа борба, која непрестано траје, свједочи отац Пешикан.   

Проблем је како дјецу одвојити од негативног утицаја улице, интернета и других појава савременог свијета, па центар нуди едукативне садржаје, за јачање духа и тијела:

 – Ове школе утичу да се омладина одваја од вирутелног живота, дигиталног утицаја, има дјеце којима спорт управо треба. Имамо и доста резултата у каратеу,  кјокушин каратеу, кик боксу. Код нас је љетос гост био троструки првак свијета у кик боксу Данијел Стефановски из Швајцарске. Имали смо и спортисте града Филипа Ковачевића, који јебио вицешампион свијета, а наш такмичар Дарко Бора, био је трећи у свијету, сада води школу кик бокса у Ђеновићу. Мој син Ђорђе Пешикан, био је други у свијету у јуниорској конкуренцији, а сада је тренер карате школе за дјецу и омладину, навео је  духовник и спортиста Пешикан, неке од најуспјешнијих спортиста са нашег подручја.  

Хуманитарни рад једна је од водиља Духовног центра Св. Кирило и Методије у парохији Кућанској у Зеленици:

–  Радимо на томе да се дјеца образују, едукују, да се науче спорту, да се одвоје од компјетура, телевизора и сједења уз њих, а раније су дјеца била на терену. Одмалена смо имали, на примјер, те љетне ватерполо лиге. Дјеци сам рекао да би се код нас тај најпопуларнији спорт требао да промовише, да се организују ватерполо љетне лиге, као и лиге за карате и кошарку. Данашња дјеца су, углавном, кући и потребан им је тај тренинг да се образују, науче основне вјежбе, да се правилно развијају…     

Подсјећамо, по благослову блаженопочившег Митрополита Амфилохија Духовни центар је подигнут на остацима мјесне Основне школе из 1908. године, која је саграђена на црквеном земљишту, припада парохији Кућанској. Тада је парох био најзнаменитији свештеник из Боке Которске протојереј Саво Накићеновић. Ријеч је о историјском споменику културе, који је валоризован и обновљен као Духовни центар – при храму Свете Тројице у Кутима:

 – Све по благослову Митрополита Амфилохија, који је преко 700 храмова обновио и изградио у Црној Гори, својом љубављу, милошћу, пожртвованошћу, тако смо и ми почели од 2017. године, да градимо центар на темељима некадашње школе, која је радила до земљотреса, када је срушена. Прикупили смо документа и почели градњу, тако да је 2019. године отворен Духовни центар којем је Митрополит Амфилохије – дао је име Свети Кирило и Методије.  Један дио Духовног центра је посвећен протојереју Сави Накићеновићу, који је познат и по томе што је написао дјело Бока, писао о историји Боке Которске и племенима која су ту дошла, подсјећа отац Пешикан.        

Планирано је до краја мјесеца да у Кутима, организују промоцију књиге, како каже, витеза православља, свештеника из Котора, архијерејског намјесника бококоторског блаженопочившег Момчила Кривокапића:

– Његова књига ће бити промовисана у Кутима, гдје је често био драг гост.    Протојереј ставрофор Момчило Кривокапић оживио је православње у Боки, био је духовни борац. Духовно и физички јак. Због његове храбрости и борбе уручили смо му почасно звање мајстора каратеа, казао је отац Пешикан.  

Успјешан и добар тим дјелује у Центру Свети Кирило и Методије. Активне су и чланице Кола српских сестара, које су препознатљиве својим хуманитарним радом на подручју Кућанске парохије, Зеленике и шире.               

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here