Промовисана књига „Магични свет дечјег шаха“- принципи шаховске игре слични животним

Књига „Магични свет дечјег шаха“, аутора Бранислава Француског, Милутина Матијашевића и Ирене Дубак промовисана је синоћ у Омладинском културном центру.

Књига говори о првим корацима у шаху, али и о интелигенцији, способности и развијању дјетета у најранијем добу.  Аутор Бранислав Француски  је казао да је након времена схватио огроман значај шаха, када је ријеч о учењу.

-Принципи шаховске игре веома су  слични принципима живота. У књизи је око 50 писаних страна, психолошких, педагошких и методолошких текстова којима сам желио да помогнем родитељима да се боље односе са дјецом. Помаже и дјеци која могу сама да уче, како за шах тако и за  друге ствари, казао је Француз.

Када се како истиче „гура на резултат“ то оставља емотивне последице.

-То је још један од разлога што сам писао ову књигу. Гурање на резултат није циљ, већ је развој циљ. Када неко нешто учи наравно да ће резултат доћи, а када се гура на резултат остављају се емоционалне последице.

Марина Вукаловић у име Општине Херцег Нови казала је да је ова књига обликована као приручник за све оне који раде са дјецом и желе да их заинтересују и упознају са овом древном игром.

-Овај приручник биће моћно средство свим инструкторима шаха и шаховским радницима, али и родитељима. Бранислав Француски пишући ову књигу спојио је своје двије велике љубави -љубав према педагогији и љубав према шаху, тражећи начине да дјеца заволе шах , пронађу радост у игри, казала је Вукаловић.

Књига је намијењена дјеци, родитељима и шаховским радницима. О свакој фигури о књизи постоји  посебно поглавље. Постоји и теоријски дио, који је веома едукативан, казао је  велемајтор Милан Драшко.

Промоцију је организовао Шаховски клуб Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here