Даниловић: Уједињена остаје при својим политичким принципима

Подршка 44. Влади и избору предсједника Скупштине Црне Горе не може се посматрати одвојено јер је то један „пакет“, сматра предсједник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић. Он је гостујући у емисији „У четири ока“ на РТХН коментаришући преговоре око формирања 44. Владе, рекао да се  подршка обезбјеђује на исти начин и да је то ствар принципа. Очекује и да ће са Покретом Европа сад доћи договора око формирања нове извршне власти а самим тим и до избора Алексе Бечића за предсједника Парламента.

-Имамо врло коректне односе са Демократском Црном Гором. Имали смо их и на локалним изборима који су били прошле године. Били смо доминантно са њима и колегама из Покрета Европа сад  на локалном нивоу у коалицији, али овдје важи принцип, надам се да колеге из Демократа то разумију. Не може нико никоме  у парламенту забранити да гласа за Владу или предсједника Скупштине, неко на чију подршку се није рачунало. Када се обезбјеђује подршка она се обезбјеђује на исти начин.  Већина за предсједника Владе, који је дио коалиционог споразума који већ има договор са мандатаром, подразумјева да се договоримо све.  Вољели бисмо да имамо договор и да то значи да ћемо гласати за предсједника Скупштине Алексу Бечића. Ако не постигнемо договор са Покретом Европа сад око формирања нове  извршне власти тај дио пакета у коме је и мјесто предсједника парламента, не може се очекивати да дамо подршку, казао је Даниловић.

Представници Уједињене Црне Горе, како је казао Даниловић, нису присуствовали састанку  који је почетком седмице одржао мандатар Милојко Спајић са потеницјалним коалиционим партнерима, јер нису били позвани.

-Уколико је формат 41- 42 и то врло упитних, ако је то платформа која би нам се понудила, да причамо о истом зачараном кругу нема потребе да се гледамо. Тражимо да  се сједне са свима са којима се неформално преговарало. Зашто то не би било могуће и да ли неко некога међусобно искључује ја бих волио да то чујем. Мандатар  до краја законског рока може свој пут да промјени не знам чему та упорност ако не даје упорност.

Како је казао, мандатар за састав нове Владе  Милојко Спајић, му не личи на некога ко је живот провео јурећи у правцу који не доноси резултат и да је  очекивао прагматичност.

-То је жељени оквир и није лако доћи до њега. Немам ништа против ако неко жели да потроши деведесет дана на ту опцију. Мудри људи, политичари ако виде да је негдје дошло до застоја, да је просто у политичком жаргону речено зачепило,  промјене стратегију. Зашто бисмо појединачно са ПЕС -ом разговарали о Владе на нивоу  41, а ми смо рекли да нисмо за то заинтересовани. Зашто бисмо правили Владу од 41 ако је могућност да направимо Владу од 55, казао је Даниловић.

Даниловић је рекао да није оптимиста да ће се до првој јесењег засиједања изабрати предсједник Скупштине и да није имао комуникацију са мандатаром Спајићем откако је Уједињена саопштила да не може да прихвати Владу која има подршку од 41 посланика јер постоје одређени проблеми и у ПЕС.

Какав је његов став о састанаку Милојка Спајића са амбасадорима земаља ЕУ, шта мисли и мијешању са стране у формирању нове Владе погледајте у емисији У четири ока уреднице Нине Алорић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here