Промоцијом дјела Дејана Стојиљковића наставља се програм „Писци о писцима“

Друга промоција из програмске едиције „Писци о писцима”, која је дио пројекта „Креативни кутак“ у организацији ЈУК Херцег Фест биће настављена вечерас у Кући нобеловца Ива Андрића. Добитник „Андрићеве награде“ Дејан Стојиљковић у разговору сад др Игором Перишићем представиће  своје књиге „Звезда над празнином” и „Никола Тесла, песник науке”.

Стојиљковић ће говорити о Николи Тесли и научним формулама поезије, али и о томе како је књига о којој ће вечерас бити ријечи добила назив.

-Књига о Тесли добила име тако што сам ја читао један интервју Бранка Миљковића,  Бранко Миљковић је мој земљак, Нишлија, где он каже да се Ајнштајн може препевати. Он је сматрао да су, уствари, научници нека врста песника и да су формуле стихови и поезија. Мени је то било баш симпшатично, а касније сам сазнао и да је један амерички новинар такође назвао Теслу песником науке, каже Стојиљковић.

На идеју да се бави Теслом дошао је Стојиљковићев пријатељ, Вељко Лалић, уредник Магазина “Недељник” који је урадио едицију која се зове “Биографије” . Ту су били и многи познати људи од Пупина, војводе Живојина Мишића, кнеза Павла и других, а Стојиљковићу су, како каже “запали” Тесла и Мустафа Голубић. Код Тесле му је било фасцинантно апсолутно све.

– Тесла је један невероватан човек , фактички ванземаљац и најтеже је било обрадити једну такву импозантну биографију у само десет поглавља. Кад бих рекао шта ме је фасцинирало, то су неке ствари које нисам знао, рецимо, да је радио као физички радник по доласку у Америку и да је живео баш веома лоше и да је истрајавао у томе, без кукњаве. Схватио је то као свој позив, као своју судбину и предао се томе и на крају успео. Може доста да се научи од тога, тврди он.

Дејан Стојиљковић, је у новом роману ”Звезда над празнином”. обрадио судбину песника Бранка Миљковића.

-Роман “Звезда над празнином” је роман о мом суграђанину Бранку Миљковићу  и његовој мистериозној смрти у Загребу, али и о свему оном што је њега чинило принцем поезије, наводи Стојиљковић

ЈУК Херцег Фест је организатор је књижевних промоција, које се реализују у сарадњи са писцима и ствараоцима из земље, региона и иностранства. За Стојиљковића је велика част што ће, као добитник Андрићеве награде представити своја дела у Кући нобеловца Ива Андрића.

-Ја волим да дођем овде, нарочито је велика част бити у кући Иве Андрића.  Мени је Андрић велики узор, добитник сам Андрићеве награде и сада се некако можда затвара круг тиме што се промовишем овде. Видим да се овде у последње време промовишу добитници Андрићеве награде. Био је мој драги колега Игор Маројевић, сада ћу да будем ја, биће и неки други добитници Андрићеве награде. То је веома значајна награда не само што носи име нашег јединог Нобеловца  него што је то награда за приповетку и збирку приповедака, а приповетке су код нас мало угрожене од стране романа и добро је да једна таква награда носи име нашег највећег писца.

Љубитеље писане ријечи очекује занимљиво књижевно вече, тврди др Игор Перишић.

-Дејан Стојиљковић је један од ретких писаца који имају и књижевно-естетички квалитет, а и велику читаност и велику популарност код публике.  Он то не остварује чинећи компромисе са такозваним просјечним укусом, него својом способношћу да пласира све теме на приступачан начин и на један начин који подједнако дотиче и академика и радника поред његове књижевне радионице, каже Перишић.

Дејан Стојиљковић аутор је бестселера „Константиново раскршће” и „Каинов ожиљак”, више драмских текстова и стрип-сценарија и сценариста је култне серије „Сенке над Балканом”.  Промоција из програмске едиције „Писци о писцима”, која је дио пројекта „Креативни кутак“  у којој ће вечерас бити представљена његова дјела „Звезда над празнином” и „Никола Тесла, песник науке” почеће у 19 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here