Промоција романа Оље Раичевић Кнежевић у Павиљону Градске музике

ФОТО: https://www.facebook.com/Olja.Knezevic.Milena

Роман „Катарина, велика и мала“, вишеструко награђиване ауторке Оље Раичевић Кнежевић, биће представљен у Павиљону Градске музике, сутра (субота, 6. август) у 20:30 сати.

Књига је награђена В.Б.З.-овим признањем за најбољи необјављени роман у рукопису. У образложењу жирија пише да је у роману приказан живот жене рођене у главном граду Црне Горе, од 80-тих година до данас, „њене трауме од ране смрти мајке, сусрета са свијетом проституције и дроге, до завршетка у брачном кавезу. Роман не уљуљкава у оптимизам, нити се бави помодним активизмима“.

Раичевић Кнежевић је казала да је у овом роману, као и у другим њеним дјелима, тема одлазака и долазака, губљење једног идентитета и покушај градње новог.

Организатор програма је Ксенија Матовић, координатор програма културе у Павиљону Градске музике, уз подршку Општине Херцег Нови. Разговор са књижевницом, водиће новинарка Данијела Ђоновић.

Списатељица и извршна директорица НВО „Женски гласови”, Оља Раичевић Кнежевић, дипломирала је на Катедри за енглески језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду. Радила је као фриланс преводитељица (интервјуи, поезија и проза), новинарка-преводитељица на Радио Броду, асистенткиња менаџера пројекта социјалне помоћи Данског савјета за избјеглице и професорица енглеског језика и књижевности у подгоричкој гимназији. Магистрирала је креативно писање на Биркбек колеџу Универзитета у Лондону. Добитница је „Overall prize-а” за најбољи магистарски рад 2007/2008. Током 2008. и 2009. објавила је неколико кратких прича на црногорском, хрватском и енглеском језику. Њена Кратка прича „Учионица” („The Classroom”) обављена је 2009. у антологији „Freedom Amnesty International-a” уз приче познатих свјетских ауторки и аутора.

Објавила је осамдесетак колумни/прича у магазину „Арт” које су 2013. обједињене и објављене у књизи „Лондонске приче југа” (2013). Ауторка је романа „Милена & друге друштвене реформе” (три издања, у Црној Гори, Србији и Хрватској током 2011), „Госпођа Блек” (у Црној Гори објављен 2015, а у Србији 2017) и „Катарина, Велика и Мала” који је 2019. жири ВБЗ-а прогласио за најбољи необјављивани роман.

Живјела је у Лондону од 2004. до 2014. Треутно живи и ради у Загребу.

Чланица је Хрватског друштва писаца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here