Разговор са Слободаном Шнајдером – „Доба мједи“ и „Анђео нестајања“

У оквиру свечаности поводом Дана општине Херцег Нови вечерас у Фоајеу Дворане Парк сусрет херцегновске читалачке публике са Слободаном Шнајдером, прослављеним  хрватским писцем и публицистом.

Шнајдер је  дипломирао филозофију и англистику на  Филозофском факултету у Загребу. Досад је  објавио пет  књига прозе: „Књига о ситном“ , „505 са цртом“ , „Морендо“, „Доба мједи“ и „Анђео нестајања“.

Активан је у различитим жанровима, прозу објављује од 1966., а од 1969. године континуирано дјелује као драмски исац.  У Хрватској  се његови  текстови не изводе, али превођен је и често игран у иностранству. Двије најпознатије представе су двије верзије „Хрватског Фауста“  затим новије  „Свјетлуцање коме“ и „Енциклопедија изгубљеног времена“. Био је суоснивач и дугогодишњи уредник позоришног часописа „Пролог“, а скоро двије деценије  колумнист ријечког „Новог листа“.

У фокусу разговора са Шнајдером су два романа „Доба мједи“ и „Анђео нестајања“. Први „ један од оних ријетких, драгоцјених европских романа,који сажимају цијеле епохе“ а други , како су оцијенили критичари, „величанствени повјесни еп и ауторова посвета Загребу и његовим тихим херојима.“

Почетак програма је у  19 сати а са уваженим гостом разговараће новинар Витка Вујновић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here