Инфлација у септембру 0,8 одсто

Цијене производа и услуга личне потрошње, мјерене индексом потрошачких цијена, у септембру су у односу на август у просјеку биле више 0,8 одсто, показују подаци Монстата.

Потрошачке цијене су у септембру, у односу на исти мјесец прошле године, у просјеку биле више 7,9 одсто.

-Највећи утицај на мјесечну стопу инфлације имали су раст цијена у групама: ципеле и остала обућа, гориво и мазиво за моторна возила, одјећа, чврста горива, остали уређаји, предмети и производи за личну његу, образовање, стварне ренте које плаћају станари за примарно боравиште, наводи се у саопштењу.

Потрошачке цијене су од јануара до септембра, у поређењу са истим периодом прошле године, у просјеку биле више 9,9 одсто.

-Посматрано по главним групама производа и услуга према намјени потрошње, у септембру је у односу на претходни мјесец, забиљежен раст у групама: одјећа и обућа 8,4 одсто, образовање 2,7 одсто, превоз 2,4 одсто, остала добра и услуге два одсто, становање, вода, струја, гас и друга горива 0,9 одсто, намјештај, опрема за домаћинство и рутинско одржавање стана 0,6 одсто и здравље 0,5 одсто.

Пад цијена забиљежен је у групама ресторани и хотели 3,5 одсто и храна и безалкохолна пића 0,7 одсто, док се цијене осталих производа и услуга нису се битније мијењале, наводе из Монстата.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here